overlokla barışma turları ve lacivert vintage etek


Pazen Kraliçemiz Dikiş Sevdası overlok alıp, üstüne şipşak bir de tshirt dikince, ben de yeniden gaza geldim:) Overlokumla uzunca bir süre küslükten sonra, pazen elbisemi dikerken barışmıştık. Sonrasında da biraz mesafeli olmakla birlikte ilişkimiz sürdü.. Siyah iş pantolonumda, beyaz fisto gömleğimde, ve bu lacivert önden düğmeli vintage eteğimde, çok yardımı dokundu. Fakat asıl hayalim olan, penyeleri hem overloklayıp hem dikme olayını bir türlü başaramamıştım. Lüper denen aparatların yaptığı işlem başarılı, fakat iğneler bir türlü düzgün çalışmıyordu. Soldaki iğnenin yaptığı dikiş çok bol ve sürekli dikiş atlıyor. Sağdaki iğne, eh işte kıvamında.

Kraliçenin tavsiyesi üzerine iğnelere overlok ipliği değil de dikiş ipliği geçirdim. Gerginlik ayarlarıyla oynadım, ve yuppiii, sonuç daha başarılı. Soldaki iğnede sıkıntı olduğuna kanaat getirdim, olsun, 3 iplik de bana yeter diyerek, olayı bu noktada bıraktım. Beyaz jarse kumaşımla Nisan ayı burdasındaki, krep bluzümü de diktiğim modeli dikerim, hem de overloka bir şans veririm diye düşünüyordum. Hafta sonu kendimi fistolu gömlek, vintage etek ikilisine adayınca, planı biraz ertelemek zorunda kaldım. Ama bu arada beyaz fisto gömleğin de vintage eteğin de tüüm parçalarını güzel güzel overlokladım. Zevkli bir iş aslında, ayarı tutturduktan sonra :)


Overlokla ilgili bişeyler okusam diye google amcadan destek istediğim noktada karşıma bu site çıktı: http://www.makery.uk/tag/overlocker-tips/
Bu linkteki ilk okuduğum yayın, asıl sorunumla ilgili değil ama geçtiğimiz aylarda benim de düşünüp hayata geçiremediğim bir işlem:
http://www.makery.uk/2016/01/top-tip-transfer-thread-from-large-cones-to-small-spools/
Büyük bobinlerden küçük bobinlere iplik sarma. Masura sarma aparatını kullanmayı ben de düşünmüştüm, hatta aynen burada anlatıldığı gibi çift taraflı bant da kullanırım diye aklımdan geçmişti, ama niyeyse ipliğin sadece belli bir açıyla gelebileceği fikrine saplandığım için, "yok olmaz, bu sadece masuraya sarar" diyip fikrimden vazgeçmiştim. Öğrenilmiş çaresizliğe örnek olabilir mi bu durum? Makine var, makineyi kullanmalıyım, elimi niye kullanayım ki :)))

Sonrasında okuduğum yayın da(http://www.makery.uk/2015/06/serger-series-part-3-nailing-tension/), yine aslında benim overloğu alır almaz yapmaya çalıştığım bir aksiyondu. Ama düzenli bir şekilde başlamadığım için, ve biran önce gerçek birşeyler dikmek istediğimden acele ettiğimden yarım bıraktığım bir çalışmaydı. Bu yazıyı okuyunca, "bir kere yapın ondan sonra overloklama işlemine hazırlık süreniz kesinlikle düşecek" şeklindeki doğru tespite şapka çıkarıp, bu çalışmayı ilk fırsatta hayata geçirmeye karar verdim. Bir de benim atladığım nokta, 4 ipliği de farklı renkte kullanmamak olmuştu o zamanlar.
Sonra oturdum overlok efendinin başına. Sözde düzenli düzenli, not alarak yapacaktım bütün işlemi, ama nerdeee, bir sırayı tamamlayamadan ip koptu zaten :)) Ama renkli ipliklerle çalışmanın faydasını gördüm kesinlikle. Bir kere sorun iğnelerde değil, ondan emin oldum. Sorun kesinlikle kullanılan iplikte. Kraliçeme saygılar, haklılığı ispatlandı :)

Renkli ip kullanabilmek adına önce soldaki iğneye markası falan olmayan sarı bir ip taktım. Sağdaki iğnede ve lüperlerde de oltalı marka ip vardı büyük bobinlerde. Ve sol iğne gerginliği 0,5 yaparak ancak önden düzgün görünen bir dikiş tutturabildim. Tabi o kadar düşük gerginlik ayarında, kumaşın arkasında sarı ip o kadar bol kalıyor ki, iki parça kumaş bu şekilde mümkün değil birleştirilmez.. Gerginleştirdikçe de , benim ilk başta iğne kaynaklı oldıuğunu düşündüğüm dikiş atlamaları oluyor. Aslında o dikiş atlaması lüperden gelen ip ile sol iğnenin ipinin birbirine geçememesi ile ilgili. İğne gerginliğini arttırıp lüper gerginliğini azaltmayı denedim, hiç faydası olmadı. Sonra aklıma Gutterman ipliklerim geldi. Hemen sarı ipi bir Gutterman'la değiştirdim, ve ta taaaaam, iğne gerginliğini 3'e kadar çıkarabildim, ki ideal gerginlik o olsa gerek.

Tüm bu deneme yanılmalardan ve iplik kaynaklı sıkıntıyı çözdükten sonra hedef hemen bir tshirt dikmekti ama bir türlü sıra gelemedi ona. Fistolu gömlekle aynı anda kestiğim ve overlokladığım, Burda 2016 Vintage sayısındaki önden düğmeli çan eteği dikerken overloğun sadece 3 iplik kısmını kullandım. Bu eteği geçtiğimiz haftasonu bitirdim sayılır aslında ama evde uygun düğme olmadığından, hafta içi de bir türlü fırsat bulup düğme alamadığımdan, ilikleri açılmamış halde 5 gün falan dolaştı benimle :) En sonunda bu cumartesi gittim aldım düğmeleri de tam anlamıyla bitebildi. 2016 #vintagepledge etkinliğine de katılmıştım sene başında , elimdeki Burda Vintage'a güvenerek. Böylelikle o etkinlik için söz verdiğim ilk vintage parçayı da dikmiş oldum :)
Modelin linki burada. Bu etek aynı zamanda Bir İngilizce Öğretmeninin Tasarım Atölyesi bloğunun sahibi Nilgün Hanım'ın etkinliği için diktiğim eteklerden biri. Diğerini geçen hafta #MMMAY16  etkinliği 3. hafta yayınımda ucundan azıcık göstermiştim :) 
Fotoğraflardaki yatay çizgili tshirt'ü o kadar keyifle diktim ve o bir o kadar da keyifle giyiyorum ki anlatamam :) Çizgileri denk getirmeye uğraşırken bile keyif aldım, o derece :) Detaylara hiç girmiyorum, zira bu tshirt ve kullandığım kalıp da, ayrı bir yayını hakediyor bence :)) Pek yakındaaa....


















Yorumlar

  1. Hemen bir sampanya patlatiyoruz barismaizin serefine:))
    Videolara daha sonra bakacagim, cunku benimde var bir overlok makinam ayarlari bozuk oldugu icin kullanamadim:)
    Cizgili tisortunun omuz oturmasina bayilmistim zaten. Eteginde pek bir vintage olmus. Guzel gunlerde kullan. Opuldun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patlatalım valla, overlokumla ilişkimiz hakediyor şampanyayı :)) Hadi sen de yap ayarlarını da seninki içinde açalım bi şampanya :)
      Çizgili tshirtüm Burda 2002 Mayıs sayısından. Etekle biraz çizgi film karakteri gibi oldum, kumaş biraz daha dökümlü olsaymış daha iyi duracakmış:)
      Çok teşekkür ederimm :)

      Sil
  2. Gökçe senin dikişten keyif almana uğraştıran modellerine ilaç meğer overlok makinaymış yanılıyormuyum :) eteğinde bluzunda süperr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya evet, overloğun ahı tutuyormuş bana meğerr :)) Barışınca dikişlerim hız kazandı resmen :))
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim etek etkinliğime katıldığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de teşekkür ederim Nilgün Hanım, yeni etkinliklerinizi bekliyorum sabırsızlıkla :))

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar