fır etek







Geçen hafta diktiğim fır etek, Burda'nın 2016 Kasım sayısından.
Aslında bu kumaşı aldığımda hedefim yarım kloş bir etek dikmekti. Aynı kumaşın farklı rengiyle diktiğim yarım kloş eteği çok severek giydiğimden, bir de siyah/gri renklisi olsun demiştim kumaşı alırken.


Fakat sonra deli kızın çeyizi şeklinde olmasınlar diye, alternatif modeller aramaya başladım. Bol bir model olacağı kesindi ama pile mi yapsam, anvelop mu olsa derken bu fırfırlı etekle karşılaştım.
1 metre kumaş, yetti ve arttı bile bu model için..






Kalıbı çıkardıktan sonra sanki dar olacakmış hissine kapıldım, o yüzden dikiş payını biraz fazla tutarak kestim.
Kareli kumaşta en sevmediğim işlem kareleri denk getirmektir, seveni de yoktur herhalde :( Kumaşı katlayıp kesmek gibi bir risk almak istemediğimden, çizim ve kesim aşaması normalinden 2 kat daha uzun sürüyor :( 


Keserken, karelerin ton farkı fazla olmadığından yatayda denk gelmeleri yeterli gibi gelmişti, o yüzden o kısma çok özenmedim açıkçası. Fırfır parçalarını da kumaşa iplik boyu çizgileri birbirine dik olacak şekilde yerleştirdim ki, öndeki fırfır çapraz dursun. Ama yan tarafa doğru o çaprazlık mecburen azalıyor, olsun artık o kadar dedim.





Fırfırın dikileceği ön parça hariç üst eteğin diğer kısımlarını birleştirdikten sonra, sıra geldi fırfır montajına. Arkalar, yanlar süper, herşey yolunda, fakat öne doğru geldikçe bir terslik olduğunu farketmeye başladım. Eyvah dedim, arka parçalardan fazla kestim herhalde, ön fırfırın boyu çok fazla çünkü. Kalıbı kontrol ettim, yok, arkalar ve yan parçayı olması gereken şekilde kesmişim. Eeee, bu fırfır iki tur mu atıyor önde acaba ??

Bir süre öyle boş boş bakıştık fırfırlarla, en sonunda ayıldım!! Bu kalıbın hem etek hem elbise modu var, ve ben yine işaret ve işaretçilere uymayıp, etek yerine elbisenin fırfırının kalıbını çıkarmışım… Neyse ki sadece fazlalık parçayı kesmem yeterli oldu hatamı telafi etmek için. Biraz da fazla kumaş harcamış oldum, ama bu sefer kumaşım fazlasıyla yetecek kadardı :))





Ama tabii macera burada bitmedi. Fotoğraf çekip anneme yolladığımda, kem küm etti, en sonunda çıkardı baklayı ağzından, "şişman göstermiş" dedi. "Ama ama amaa…" şeklinde boynum bükük kaldım:( Dur dedim, o fotoğraf aynadan çekildi, ondan öyle gelmiş sana, ben sana bi boydan foto yolliyim. İyi ki de yollamışım, çünkü boydan çektiğim fotoda bariz sırıtan bir karelerin tonlarının tutmaması olayını farkettim! Yan taraftaki fotoda işaretledim bakın, ne kadar çirkin duruyordu :(
Moralim bozuldu tabii, zaten annem bana şişman dedi, bi de üstüne apaçııık gri bir hat var eteğin kenarında. (Gerçi ikinci fotodan sonra annem vazgeçti şişman iddiasından ama olsun, içime sinmedi bi kere)
Naapsam naapsam derken, taa en başta dikiş payını fazla vermem dolayısıyla eteğin bol ve rahat olduğu aklıma geldi. Bu kadar bolluk ve rahatlık fazla, azıcık üzerime oturmalı diyerek yanlardaki o gri hattı yokedecek şekilde içeri aldım. Eteğin kemeri falan olmadığından, gayet kolay ve sorunsuz bir operasyondu :)

@manolyavebiber'in taktığı isimle "fır eteğim" bu kışın favorilerinden olacak benim için :)

Kalıp Bilgisi: Burda 2016 Kasım Sayısı

Yorumlar

  1. Enfes olmuş, vallahi enfes!!! Ellerine sağlık, çok beğendim ve tabi gülümseyerek okudum her zamanki gibi. Çok yaşa sen prenses😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim çook :**
      Çok sevindim beğenmene :)

      Sil
  2. O gri yeri isaretlemesen inan bu defa gormeyecektim:))
    Nihayet ekmaaanan yedigin nutellanin faydasini gordun:)) Annenin ellerinden operim:)) hahahahaha sisskooooo:)))
    Ama fir etek hakikaten fir etek olmus, cokta yakismis. Gule gule kullan:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görürdün görürdün, benim sana inancım tam o konuda :)))
      Ya o nutellaları senden ötürü ekmaanan yedim yedim, sonuç bu işte, bana şişkoooo şişkoooo dedilerrrr :D:D
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Ay geçenlerde yine aklıma geldi Mevlüde Hanım'ın ekmaanan nutella tanımı, metrodayım, niye aklıma geldi bilmiyorum. Ama gülmemek için zor tuttum kendimi :) O nutella çok fena kavanoz bi açıldı mı bitmeden durulamıyor, çiğdem gibi.

      Sil
    3. :D:D:D
      Bi de ekmaanan yemeye alıştım ya Mevlüde yüzünden, daha fena :))

      Sil
  3. Çok güzel bir model ellerinize sağlık.
    Aynı zaman da size de çok yakışmış..
    Anneler en iyi yavrularını bilir,anne-kız arasınada girmemek gerekir.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim Merih Hanım :))
      (aynen dediğiniz gibi, 300 gram alsam da, 250 gram versemde farkediyor annem :)) )

      Sil
  4. Çok cici bir etek güzel günlerde giyesin canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :))**
      Sık giyilenlerden biri oldu kendisi dikilir dikilmez :)

      Sil
  5. Merhaba..yeni keşfettim bloğunuzu çok beğendim güle güle giyinin harika olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Teşekkür ederim Yeşim Hanım, sevindim beğenmenize :))

      Sil
  6. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık 😍 Çokda güzel taşımışsınız 😊 Bu arada ben sizin bloğu takip edemiyorum, bi bilginiz varmıdır acaba neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederimm :))
      Aaa, niçin takip edemiyorsunuz hiç fikrim yok, ama takipçi gadget'ını kaldırmıştım bi ara, ondan olabilir mi, ekliyorum şimdi tekrar, denersiniz müsait olunca :*

      Sil
  7. İşte benim favori eteğim. Çok ama çok güzel olmuş. Eteğin güzelliği içine girenle bağlantılı bence. Ellerine sağlık benim güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ☺️☺️ çok teşekkür ederimmm, ama yok yok içindekiyle alakası, kalıp güzel kalıp😉

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar