nasıl bir dikiş makinesi almalı??



Dikişe yeni başlayacak olanların en çok kafasını karıştıran soru bu sanırım, "hangi makineyi almalıyım ?"

Gerçi ben dikiş macerama bu soru ile başlamamıştım :)) İlk makinemi marketten alırken hemen hemen hiç araştırma yapmadan almıştım. Fiyatı çok uygun gelince, "ben bunu alayım, yastık kılıfı dikerim, pantolon paçaları için terziye gitmem, çok yer de kaplamıyor zaten, evde bulunsun" diye düşünüp alıvermiştim :)

İyi ki de almışım, o ayrı ama şimdiki aklım olsa, daha doğrusu dikişten bu kadar zevk alacağımı bilsem, daha orta seviye bir seçim yapardım.

Marketten aldığım makineyi 1 yıl kadar kullandıktan ve dikişin hayatımdaki yeri oldukça sağlamlaştıktan sonra, giriş seviyesindeki makinemi (Singer Promise) yenilemeye karar verdim. İşte o zaman internet üzerinde kapsamlı bir araştırma yaptım. Ama tüm bu araştırmanın sonucunda bile kafamda herşey netleşmemişti.

Makinaların özelliklerini okuyunca, hepsi de son derece gerekliymiş gibi hissediyor insan. Ama temelde işe yarayacak ve hız ve pratiklik kazandıracak özellikler çok fazla değil, ve orta seviye bir makine birçok dikişseverin işini fazlasıyla görecektir.

Benim şu anda kullandığım makine Bindallı Vera 250. Son derece memnunum kendisinden. Birçok güzel özelliği var. Bu özelliklerden bir kısmını aktif bir şekilde kullanmakla birlikte, bir kısmını hemen hemen hiç kullanmadım diyebilirim :)

En sık kullandığım ve bundan sonra tekrar makine almam gerekirse(ki sanmıyorum, Bindallıcığım beni uzun yıllar idare eder gibime geliyor) olmazsa olmaz diyeceğim özellikler:

Sessiz çalışma
Bu özellik benim gibi apartman tarzı binalarda yaşayanlar için şart. Bazen gecenin bir yarısı ya da sabah çok erken dikiş dikmek isteyebiliyor canım. Eski makinam mekanik bir modeldi , aşırı olmasa da belli bir ses seviyesinin üzerine çıkardı. Şimdiki ise elektronik bir model, ve daha sakin çalışıyor. Tabi hızını arttırdığımda bir miktar daha gürültülü çalışıyor ama sabah 8de, en düşük hızda, kimseyi rahatsız etmeden dikebiliyorum :)

Otomatik iplik takma sistemi
Bu özellliğe burun kıvırmayın litfen, her fani kırkından sonra gözle ilgili sıkıntı yaşamaya başlayacak:)) İğne deliğini görecem diye debelenmiyorsunuz bu harika özellik sayesinde, şip-şak, iki hareket, ve iplik iğneden geçti bile;) Ben geçen sene bir arkadaşım için makina özelliklerini yorumladığım bir mail yazmıştım (ki bu yayın da o mailin gözden geçirilip düzenlenmiş hali) O mailde "elzem değil" yazmışım bu özellik için, ama hızlı iplik değiştirmek istiyorsanız, bence şart. Gerçi aynı işleve sahip bir aparat da var tuhafiyecilerde bulunabilecek, overlok makinamla birlikte gelmiş bana bir tane, ama makinanın üzerindeki gibi pratik olmuyor.

İğne pozisyonu ayarı
İlk makinemde hiçbir şekilde iğne pozisyonu ayarlanamıyordu ama yenisinde 0-7 milimetrelik aralık boyunca 0,5 milimlik adımlarla iğne pozisyonu ayarlanabiliyor. Bu özelliği çok sık kullanıyorum. Kesinlikle tavsiye ederim, birçok dikişte inanılmaz kolaylık sağlıyor.

Zikzak genişlik ayarı:
Benimki 0-7 milimetre. Bu aralık ne kadar geniş olursa o kadar iyi

Dikiş Boyu
Benimki 0-4,5 milimetre. Bu da tıpkı zikzak genişliği gibi, ne kadar fazla o kadar iyi ;)

İlik açma
Bu da olmazsa olmazlarımdan. İlk makinam 4 adımda ilik açıyordu, ve sadece tek tipti. Şimdikinde ise 8 farklı desende ve tek adımda ilik açılabiliyor. Her iki tip de iş görür bence. Yani 8 farklı şekilde ve tek adımda olması şart değil, ama ilik açabiliyor olması şart..

Değiştirilebilir baskı ayakları
Baskı ayakları candır!! Ben ilk makinemi aldıktan sonra 6-7 tane de ayak almıştım değişik işlevlere sahip. Her marka/modelin uyumlu ayakları farklı oluyor ama, benim şansıma Singer'in ayakları Bindallı'ya da uydu :) Bir çok ayağı sıklıkla kullanıyorum. Özellikle fermuar ayağı ve gizli fermuar ayağı her eve lazım ;)

Geri dikiş ve otomatik kilitleme düğmeleri 
Geri dikiş eski makinemde de vardı, kesinlikle olmalı her makinede, ama otomatik kilitleme Bindallıyla birlikte kavuştuğum bir özellik. Ve kendisinden vazgeçmek istemem. Otomatik kilitleme düğmesine bastığımda, iğne olduğu yere birkaç kere inip çıkarak dikişin açılmasını engelleyecek şekilde ipliği kilitliyor. Olmazsa olmaz özelliklerim bu kadar aslında, tabi başta da dediğim gibi şu an sahip olduğum başka özellikler de var ama onlarsız da yaşayabilirim :)

Mesela Bindallımı alırken bayıldığım bir özelliği iki ayrı fontta yazı yazabilmesiydi. İlk hevesle, diktiğim birkaç parçaya ismimi yazdım, o kadar :)

Bunun dışında bir de marka sorunu var dikiş makinesi alacakların kafasında. Bu konuda yorum yapabilecek kadar farklı marka/model kullanmadığımdan, tavsiye edeceğim spesifik bir marka yok. Ama aldığınız makinanın yaygın bir servis ağına sahip olması önemli. Yaşadığınız şehirde bayisi ya da teknik servisi yoksa, marka ne kadar mükemmel olsa da riske girmiş sayılırsınız. Şahsen ben makinamı paketleyip kargoya vererek servise göndermeyi tercih etmem.

Burada bahsettiğim tüm olmalı ya da olmasa da olur özelliklerin benim dikiş alışkanlıklarımla ilgili olduğunu hatırlatarak yazımı sonlandırayım :)

En kısa zamanda yeni dikiş maceralarımı yazabilmek dileğiyle, sevgiler..



Yorumlar

  1. Ben bu yazıyı farketmemişim ama çok faydalı olmuş. Benim makinem de başlangıç seviyesinde. Verdiğin bilgiler çok önemli Gökçe, sağolasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yorumu görmemişim, kusura bakmayın :)
      Umarım faydalı olmuştur:)

      Sil
  2. Ben hiç dikiş bilmiyorum. Eğitimim de yok. Ama yeni Singer 1605 siparişi verdim 😂 Umarım verdiğim paranın hakkını verebilirim. Acaba benimkinin de var değişik değişik özellikleri ama işte anlayana 😂😂

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar