Overlok makinesi nedir, her eve lazım mıdır ?








Overlok makinesi her eve lazım mıdır?

Bu sorunun net bir yanıtı yok aslında.

Mesela şu anda benim için evet, çok gerekli, çünkü iyi bir overlok makinem var, ve sadece onu kullanarak kısa sürede ve düzgün şekilde penye tshirtler dikmek çok zevkli 😊

Dikişe ilk başladığım zamanlarda, blogger arkadaşların bir çoğunun aşkla bahsettiği bir makinaydı benim için overlok. 

O zamanlar pek anlam veremezdim, dikiş makinamız var işte, ne gerek var overloğa dünyanın parasını vermeye diye düşünürdüm . 

Sonra "bunca insan peşine düşmüşse, bir hikmeti vardır" diyerek araştırmaya başladım. Ve araştırdıkça ben de arkadaşlarımla aynı aşka düştüm 😀 

Mutlu sonla bitti aşkımız, şu an çok seviyeli bir ilişkimiz var 😍 

Overlok makinesi ne işe yarar ?

Peki neydi bu overloğun hikmeti ve gerçekten gerekli miydi ?

En basit tanımı ile overlok, kestiğimiz kumaşın kesim yerlerindeki ipliklerin kumaştan ayrılarak saçaklı görüntünün engellenmesi için kenarlarından geçilen dikiştir. Aynı işlemi, normal bir dikiş makinasındaki zigzag dikiş ile de yapabiliriz tabii. 


Overlok makinasının farkı, bu işlemi hem çok daha hızlı, hem de çok daha şık bir dikişle yapıyor olmasıdır. 

Overlok makinaları ve yaptıkları dikişler ile ilgili çok fazla detaya giremem, o kadar teknik bilgim yok, fakat bendeki ile neler yapabiliyor, ondan biraz bahsetmek isterim.

İlk aldığım overlok makinası (onu da ilk dikiş makinem gibi marketten almıştım😆) ile yıldızlarımız barışmayınca(bakınız ilgili blog yayınım), 2017 yılında kendime doğum günü hediyesi olarak Pfaff coverlock 3.0 almıştım😊 

3 yılı geçti alalı, sıfır sorun, %100 memnuniyet 👍 Üstelik fiyatlar da bu kadar artmamıştı o zaman, karlı bir yatırım yapmışım yani 😉

Coverlock 3.0, beş ipliğe kadar kullanabiliyor. Diğer makinam dört ipliğe kadar kullanabiliyordu. Ben genelde diktiğim kıyafetlerin içte kalan dikiş paylarını , 3 iplik kullanarak overlokluyorum. Penye dikerken 4 ip kullanıyorum. 

5inci ipi, aynı anda sağlamlaştırma dikişi ve overlok yaparken kullandım bir iki sefer. Sonra baktım ki hem sağlamlaştırma hem overlok yapan 4 iplikli bir mod daha varmış, onu tercih ettim. (kareli kumaştaki overlok )

Tabi bu demek değil ki o 5inci ip gereksiz 😁 

Hem overlok hem reçme

Benim minnoş overloğum, "değiş tonton" repliği ile reçme makinesine dönüşüyor. (evet , ben değiş tonton kuşağındanım😉 ) 

Reçme ne diye sorarsanız, penye tshirtlerimizin etek uçları ve kollarındaki dikiş, hani üstten iki dikiş görürsünüz, altta çapraz çapraz overlok dikişi vardır ya, işte ona reçme denirmiş. (Rakunlu kumaşta reçme dikişi var) 

Sadece reçme yapan makinalar da var, benimki gibi, birkaç hamleyle reçmeye dönüşebilen makinalar da. Yer problemi olan benim gibi ev kullanıcıları için, ikisi bir arada bir makine büyük nimet 😇 (Son fotoğrafta reçme moduna geçirilmiş halini görebilirsiniz)

Bu makinanın güzel bir özelliği de, hazır ayarları olması. Overlok makinalarının bir kısmında, (benim eskisinde mesela), iplik gerginliklerini manuel ayarlayarak overlok dikişleri çeşitlendirilebiliyor. Bunda ise, A-K arası 11 farklı hazır ayar var. Ayar düğmesini çevirince, ip gerginlikleri otomatik olarak değişiyor, isterseniz siz manuel ince ayar da yapabiliyorsunuz.

Sonuç

Sonuç olarak, overloğun her eve lazım olup olmaması kişiye ve kişinin dikiş aşkına göre değişebilmekle birlikte, benim evime şart olduğu kesin 👍 Overloksuz bir hayat düşünemiyorum 😁😁




 

 



Yorumlar

Popüler Yayınlar