the-2015-vintage-sewing-pattern pledge

Follow my blog with Bloglovin
2015 bitmek üzereyken, ben verdiğim sözü ancak yerine getirebildim:) Fotoğraflar yılbaşı akşamından, ama topuz geçici, vintage konseptine uysun diye :)
Aslında elimde hiç vintage kalıp olmadan verdim bu sözü, en eski dergim 1997 yılından kalma bir Burda, 18 yıl geçmiş dergi yayınlanalı, yeterince vintage sayılır bence :P
Hedefim 125 numaralı model, beyaz dümdüz bir elbiseydi aslında. Ama sonra çok benzer bir modeli(Burda 2015 Eylül sayısındaki elbise) diktim kendime ve hiç de hayalimdeki gibi durmadı. Gerçi benim kumaş seçimim yanlıştı, hayalimdeki gibi durmayış sebebi o aslında. Bu modeli bir kere daha denemek istiyorum daha uygun bir kumaşla. Bir iki haftaya denerim muhtemelen, kış bitmeden;)

Neyse, gelelim söz verdiğim vintage’a. Düşündüm taşındım, çizgili kumaşımla, 105 numaralı modeldeki dar ve parçalı eteği dikmeye karar verdim. Tabii ki etek boyunu kısaltarak. Uzun etek yakışmıyor bana, topuklu da giysem altına, yere yakın hissediyorum kendimi..
Bu modeldeki cepler aklımı çeldi daha çok. Kalıbı çıkardım, kumaşı serdim, çizmeye başladım falan ama, hiç heves yok içimde. Pileli etek giyesim yok bu aralar. Yok dedim, olmaz, vintage'ı falan boşver, ben bu kumaşımla haftanın iki günü giyeceğim, standart bir arkadan yırtmaçlı dar etek yapayım.
Böylece benim #vintagepledge yine belirsizliğe gömüldü..
İnternette dolaşmaya başladım fikir almak için. Önce bir pinterest board'u buldum (https://www.pinterest.com/Retrofifties/1950s-casual-wear/) sonra da board'un sahibinin bloğunu. 
Google'a "1960 dress patterns" yazınca zilyon tane görsel ve pattern çıkıyor. onların arasında dolaşırken farkettim ki, benim ilk aldığım Burda'lardan birinde olan, dikişe yeni başladığımda kalıbını çıkartıp bir köşeye attığım bir model, taa 50'lerden beri varmış. Etsy'de satılan vintage kalıplardan bir örnek mesela 1960s Dress Pattern Bust 36 Simplicity 6457 Evening A Line Maxi Dress Bell Sleeve Empire Waist Scoop Neck Womens Vintage Sewing Patterns adresinde.
E artık vaktidir diyerek çıkarıdm kalıbımı piyasaya: ) Açık gri, ince yünlü bir kumaşım vardı stoğumda. Hemen çıkardım, başladım kesmeye. 
Ama tabi bu kalıpla da oynamasam olmaz:) Öndeki pile beni hiç sarmadı. Onu kaldırdım, yakayı yuvarlattım. Kolların o karpuz haline hiç tahammül edemezdim. Onları da normale döndürdüm. Kolların kalıbını çıkarmamışım niyeyse. (Sanırım kalıbı çıkardığı zaman dilimi yaz sezonuna denk geldiği için) Mevcut bir kol kalıbını kullanırım diye düşündüm. En son Burda Pratik Dikiş dergisindeki kabanın kolunu kullandım. Biraz daraltırım diye düşünmüştüm, bayaa daralttım :))
Aslında modeldeki kolların karpuz oluşunun da sebebi varmış sanırım :) Şekilde görülüğü gibi benim elbisemin yakası omuzlara doğru oldukça açık oldu :) Oysa ki kolları takmadan önce bu kadar omuzları açıkta bırakmamıştı yaka. Sanırım omuzları aşağı çeken kolların dar yapısı oldu. Yok ama şikayetçi değilim, değişik oldu böyle de ;)
Yakada yaklaşık 2cm'lik tela var. Elbisenin içinde de elastik beyaz astar var. Elimdeki en uygun renk beyazdı. Gidip yenisini almaya üşendim. Tembel miyim neyim!
Vee her zamanki gibi astarla yine sorun yaşadım :) Elastik olduğu için kestikten sonra aşağı sarktı, ve astar ile elbisenin dikiş yerleri denk gelemedi :) Ama tabi dışardan farkediliyor mu? Haayır :)) Ve önemli olan da bu :P Astarın eteklerini de kıvırma ayağı ile dikmeye çalıştım ama korkunç oldu. Çareler tükenmez diyerek, çok çok bol miktarda dantel stoğu olan bir arkadaşımdan istediğim beyaz danteli de etek ucuna geçirdim, ve ta taaaa.. İşlem tamam..

Yorumlar

  1. E çok güzel olmuş,sen deneysel takılmayı seviyorsun anlaşıldı.Vintage kalıp için niye uğraşıyorsun ki,vintage bir model beğen ona uygun kalıp her Burda'da bulursun zaten.Baksana zaten onun kolu bunun bacağı birleştirip duruyorsun,e ne duruyorsuuunnn,helva yapsanaaaa helva yapsanaaa :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))
      Ya ama onun kolu bunun bacağı olmadı işte, kollarda bi potluk bi rahatsızlık var. Pişman oldum keşke orjinal kalıbı kullansaydım diye :)

      Sil
    2. Hahahahahaaa,boş ver zamanla ezbere bile yapacaksın,denemeden olmaz

      Sil
  2. Merhaba , Mevlude hanımın tanıtımından ulaştım size , Elbiseniz dergidekinden daha güzel olmuş . Doğru değişimler yapmışsınız, iyi günlerde kullanın . Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba , Mevlude hanımın tanıtımından ulaştım size , Elbiseniz dergidekinden daha güzel olmuş . Doğru değişimler yapmışsınız, iyi günlerde kullanın . Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Mevlüde'ciğim sizden bahsedince merak edip geldim. Yetenekli bir dikişseverle karşılaştığıma çok sevindim.
    Elbise çok yakışmış, ellerinize sağlık. İlk modelle pek alakası kalmamış ama gönlünüze göre olmuş ki önemli olan bu.
    Takipteyim, bana da beklerim :)
    www.nowacraft.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniiz :)
      Evet aynen, hedef, kalıp, sonuç, hepsi ayrı telden çalıyor :))
      Geliyorum sizin bloğunuza az sonra :)

      Sil
  5. Olacakkkkk, kalipsiz ne vintage elbiseler dikeceksin:))
    Operasyonlar basarili gecmis, hasta narkozdan cikmis, gayette saglikli:)) Cok guzel olmus, ben cok begendim, guzel gunlerde kullan hayatim. Onemli olan Hatice degil NETICE !!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) hastanın kollarında bi karıncalanma kaldı sadece:) Teşekkür ederimmm:)))

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bir sure bekle, gecmezse fizik tedavi uygularsin :))

      Sil
  6. Hahaha yazılar kadar yorumlarda çok eğlenceli sevgili üzerimdeki yorumu olan bayanın:)) tavsiyesine uyup geldim merhabalar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldiin:) o bayan cok tatli yaa, hem yorumlari hem kendisi hem blogu :)))

      Sil
    2. Hahahahhahaaaa kulaklarim cinladi geldim, sssttttt, bensiz cekistirme olmaz, aranizda yer acin, ikide cekirdek verin. Haahhh simdi oldu, nerde kalmistik?
      (ucumuz yanyana, cekiredek citlerken hayal edin):))

      Sil
  7. Çok güzel olmuşsun. Elbise de, topuz da süper bu arada. Bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederimmm :) Zeki Müren topuzum daha güzeldi amaaa :))

      Sil
  8. Yaa,o siteyi bulamadım ben,açık açık yazsana yaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pazenleri diyorsunuz di mi ?
      bilmem ki yazsam mıııı :P
      :))
      https://www.instagram.com/bursa.kumas/

      Sil
    2. Hihihihi,sen yazana kadar buldum ben ama nasıl sipariş vereceğimi bulamadım,diğeri gibi vadzaptan mı??Ayy içim kıpraştı aceleden görememiş de olabilirim.Oysa ki hali hazırda diktiğimi de sayarsak dört desenim daha var ama bağımlıyım aplaaa,duramıyom ,hihihihiiii

      Sil
    3. ben de bağımlıyım ben deeee :(
      instagramdan mesaj atıyorsun, hemen dönüyorlar. Önce whatsup denedim, dönmediler. İnstagramdan hemne döndüler, bi sürü de ekstra fotoğraf gönderdiler hatta :)

      Sil
    4. Aaa instagram bilmiyorum ben yaaa,hesap açmam lazım

      Sil
    5. ben mesaj atıp whatsup'tan sana dönmelerini rica edeyim istersen ?

      Sil
    6. Kız sana yazıyorum diye kendi sayfama yazmışım,git bir oku,hallettim ben de,hadi oku ama hadiii,çiçekli olan yazı işte yaa

      Sil
  9. Şştt,bi bak bloguma ne yaptım,ayol daha ne yapayım

    YanıtlaSil
  10. Ahh o kalıplar yok mu sinir eder insanı ama her şeye rağmen dergidekinden daha güzel olmuş elbise. Ellerinize sağlık :) bu arada bana da beklerim http://byhandeerdede.blogspot.com.tr/ ;)

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederiiim:)) Ben zaten takipteyim sizin blogunuzu uzun zamandır ;)
    hatta en son yayinladiginiz videoyu az sonra izleyeceğim;)

    YanıtlaSil
  12. Elbise çok yakışmış:) İnsanın kendi diktiğini giymesi harika olur heralde:) Ben de arada dikiyorum bişeyler:)Takipteyim ben de beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederiiim :) Evet kendi diktiğini giymek güzel de, kendi diktiklerindeki kusurları da biliyorsun ya, o kısmı sıkıcı :))

      Sil
  13. Resimlerde elbise üzerinde gayet güzell görünüyor ama eziyet etmişin kendine cnm. :) eminim uğraşana kadar 2elbise dikerdin :) güzell günlerde giy sana çok yakışmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :))
      İki elbise olmasa da iki etek dikerdim kesiin :)

      Sil
  14. Ben bu elbiseyi çok beğendim. Hem modelini hem rengini. Kayık yakanın farklı bir zerafeti var. Güle güle giy elbiseni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiiim:)) kayık yakayı ben de severim aynen, çok sevindim begenmenize :))

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar