baaahçeeevan geldiiii: #jeançıkarıyorum etkinliği için dikildi :)


Türkan Hanımın #jeançıkarıyorum etkinliğini duyduğumda, aklıma geçtiğimiz aylarda #wardrobebuilder etkinliğinde kot pantolon dikmek için aldığım kumaşlar geldi. Sadece birini kullanabildiğim üç farklı kot kumaşı sipariş etmiştim. Likralı siyah olanla dar ve hiç içime sinmeyen  bir pantolon dikmiştim(ilgili yayın bir TIK ötede). Likralı açık mavimsi olan parçayı da bu etkinlikte kulanmaya karar verdim ama bu sefer pantolon için değil..


Nisan 2017 Burda'sındaki bahçıvan eteğe taa Mart ayındaki önizlemelerden göz koymuştum, hatta Nisan sayısındaki tek ihtiyacım olan kalıp buydu diyebilirim. (Gerçi hiçbir kalıbına ihtiyaç duymadığım Mayıs sayısını da aldım ama, neyse, bu kumaş ve kalıp bağımlılığımdan nasıl kurtulacağım bilmiyorum:( )

Modeli ve kumaşı seçince sadece kesip dikmek kaldı :)
Bu sefer çok kararlıydım macera yaşamamaya, nitekim minnak bir hatayı saymazsak olaysız geçti diyebilirim.
Kalıbı çıkardım, kumaşa çizdim, ama nasıl bir enerjisiz günümde yaptım bunu anlatamam. İnstagramda paylaştığım fotoğrafın altına yapılan "kes, kes, kes!!" tezahüratları bile aynı gün içinde kumaşı kesmemi sağlayamadı.





Gerçi elimin makasa gitmeme sebebi de ertesi sabah kesimi tamamlayınca çıktı ortaya, bazen hisseder ya insan , "ben bunu yaptım ama bi terslik var bunda, ama acaba ne, normal de görünüyor ama, cık cık cık, enteresan" şeklinde, hem enerjisizdim o gün, hem de öyle bi his vardı içimde :) Sonuncu parçayı keserken, "ya aynı parçadan ne çok kestim böyle" dedim, ve dank!
Üst parçalar kumaş katında ikişer ikişer kesilecekti, ama ben nasıl başardıysam, bir arka, üç ön parça çizmişim o enerjisiz günümde, ve de sonrasında kıtır kıtır kesmişim :)) Burdan feci bi macera çıkardı aslında ama neyse ki (hatta ilginçtir ki) bu sefer kumaşım fazlaydı :) Evet evet, aynen öyle, her zaman kumaşı yettirmek için takla atarım, bu sefer de, artacağı tuttu :) Eksik parçayı da kesip, dikişe başladım.

Bu arada, bu kalıbı dikmek isteyenler bedene ve boya dikkat etsin derim. Çünkü kalıp kısa bedende verilmiş ve 17'den (yani 34'den) başlıyor.  Ben kalıbı çıkarmadan ölçtüm, 17'nin genişliği bana uygun geldi(normalde dar gelir 34 beden etek).
Sonrasında, herşey bitene kadar da eteğin bol geldiğini farkedemedim. Evet, 34 beden ve bana bol geldi :( Çok çok bol değil aslında ama yanlardan 1'er cm daraltılırsa daha hoş duracak.
Etek boyuna da 8 cm kadar ekledim. Kıvırma payı dahil bu 8 cm'e , 1 cm de içe kıvırdım, net olarak 7cm uzatmış oldum eteğin boyunu. 

Modelde askıları 4 cm eninde hazırlamış ve birleştirmek için yarım halka kullanmış, benim elimde yarım halka yoktu, askıları 2,5 cm enine düşürdüm ve uzunluğunu 2 katına çıkardım, ve şekilde görüldüğü gibi ön köprülerden geçirip düğümledim. Uygun yarım halka geçerse elime, askıları değiştirebilirim. Bir de eteğin yan kenarlarında çıtçıtlar vardı. Önce ben de gider bastırırım çıt çıt diye düşündüm ama, baktım ki o çıtlar kapalıyken de giyilip çıkarılabiliyor, ne gerek var şimdi çıtçıtla uğraşmaya diyerek , çıtçıt yerlerinden diktim, üstüne de metal düğme kondurdum, oldu bitti :))
Üst kısmındaki tüm dikişleri 0,2 cmlik çift iğne ile yaptım. Üstteki cebin çevresindeki dikişlerde, ilk dikişi çektikten sonra baktım ki cep kenarından baya bi uzak olmuş dikişler, sökmeye üşendim, bir tur daha diktim, çift iğne oldu sana iki-çift iğne :P
Üst dikişler için renkli iplik kullanmayı düşünmüştüm(kırmızı ya da açık mavi vardı aklımda) ama o kadar cılız durdu ki alternatif renkli ipler, vazgeçtim ben de, klasik lacivertle diktim geçtim. Bu üst dikişler için farklı bir iplik kullanılıyor sanırım, geçen kot pantolon dikişimde de aynı şekilde düşünmüştüm, sonra da araştırmayı unuttum :( İlk fırsatta araştıracağım bu konuyu, bu sefer kesin :)


Sonuç olarak etek kısmını daraltmaya üşeneceğim garanti, bi ihtimal yeğenime olabilir, "tam da bahçıvan etek arıyordu" dedi annesi, olursa sevineceğiz hepbirlikte :) Kendim için bir daha aynından dikmeyeceğim de garanti, bu tarz birşey dikecek olursam şurada yayınladığım Burda 2016 Ekim sayısındaki salopet kalıbını kullanmayı tercih ederim.

Bu arada, son zamanlarda ya fotoğraf makinemde bi sorun var, ya da mevsimsel bir sıkıntı yaşıyorum, bütün diktiklerim sanki ütülenmemiş gibi duruyor. Tamam tembelim ama o kadar da değil, valla ütülüyorum fotoğraf öncesi :)) Her zamanki köşem fazla mı ışık alıyor bu mevsimde, makinem mi kendini kaybetti bilmiyorum :(( Özetle: ütüsüzmüş izlenimi veren kıyafetler kesinlikle ütülü, geçici bir teknik aksaklık sadece :P ;)

Kalıp Bilgisi: Burda 2017 Nisan sayısı, 115 numaralı model

Yorumlar

  1. Ayarlarla oynamalim o zaman, yayindandir yayindan:))
    Macerasiz olunca pek bir yavan geldi, bunye alisik degil ya normal dikise:))
    Kot dikislerinde ust dikiste kullanilan ipe cordonet deniyor fransizca da. Daha kalin oluyor ipleri. Ama Turkce'sini bilmiyorum.
    Bir sana bir de Gonca'ya cok yakistiriyorum bu salopetleri. Cok chic herzamanki gibi sanada cok yakismis. Guzel gunlerde kullan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayından yayından :)) Ya evet bana da öyle geldi, haftasonu diktiğim elbise de aynı yavanlıkta geçti, bu hafta da bir elbiseye başlayacağım, bakalım belki o hareketli geçer :) (kaşınıyor muyum ne :P)
      Süpersin yaa, cordonetin türkçesi de aynıymış zaten: kordonet. Guterman'ın kordonet ipleri varmış mesela süs dikişleri için. Şimdi internet üzerinden sipariş verebileceğim bir yer arayışındayım, gelişmeleri paylaşıciim..
      Goncaya çok yakışıyor bence de, ama kendimden hoşnut kalmadım :(
      Çok çok teşekkür ederim :**

      Sil
    2. Hatta hemen paylaşayım gelişmeyi, goblen.com web sitesinden bol renk seçeneği ile alınabilir: https://www.goblen.com/tr/30mt-gutermann-dikis-ipligi--k

      Sil
    3. Kazikci kiz bunlar, burada 50 cent'e almayani dovuyorlar:(
      Turk parasina cevirince de 1,5 tl yapiyor. Pislerrrrrrr, hayinlarrrrr,
      kazikcilarrrrrr:))))

      Sil
    4. Ayyy nasıl güldüm yaa delisinnn 🤣🤣🤣😀😀

      Sil
  2. Gördüğümde bayılmıştım çok cici olmuşun ..fırsat bulursam kızıma dikmek istiyorum .Ayrıca uzun beden de 17 36bedene denk geliyor diye biliyorum çünkü kendime 19 olanı çıkarırım yani 38 beden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederimm:))
      17 kısa beden, kısa bedenler birer birer artıyor, 17-18-19 şeklinde, kısa bedeni ikiyle çarpınca normal beden eşleniğine denk geliyor bildiğim kadarıyla. yani 18x2=36, 19x2=38 gibi.
      Uzun bedende de tam tersi 2ye bölüyoruz: 72/2=36 , 76/2=38 gibi.

      Sil
  3. Çok şeker olmuş, güzel günlerde giyin :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar