ekim ayından kalma bir fırfır macerası



Yazmışım fakat yayınlamamışım bu macerayı:

Bu etek /gömlek ikilisini dikerken başıma neler geldi neler. 
Herşey çok güzel başlamıştı. 
Güneşli bir Cumartesi günü, kumaş pazarındaki çeşit çeşit kışlık kumaşlardan bir parçacık bile almadan eve dönmenin haklı gururunu yaşayarak, fotoğraflarda gördüğünüz kareli gömlek ve yeşil eteği kestim. 

Eteğin kumaşını bir önceki hafta kumaş pazarındaki abilerden biri bonus olarak vermişti:)) 
Kareli kumaşım ise @oblemkumas 'tan, çift taraflı kullanılabilen incecik bir poplin. Geçen yıl "Dikiş Odamda 29 Ekim" etkinliği için diktiğim beyaz gömleğin kalıbını bir daha kullanmak istiyordum zaten, yakasına fırfır eklesem mi eklemesem mi derken, beğenmezsem sökerim diyerek fırfırlı versiyonda karar kıldım. 







Gömleğin sırt ve hakim yaka parçalarından kumaş katında ikişer tane kesilecek. 

İkişer kere çizmeye gerek yok di mi, kumaşı dörde katlayıp kesiveririm dedim.. Sırt parçalarını da verevden kesicem bu arada, değişik olsun diye ( biliyorum iplik boyu kuralına ters ama, bu seferlik böyle olsun dedim:) )

Katladım kestim, hem yakayı hem sırtı.
Cumartesi gününü, fırfırların kenarlarını overloklayarak bitirdim.





Ayyy, bu arada çoook harika bir iş yaptım, overloğumu yeniledim :) Geçen yıl doktorcum Sevdacım gazı vermişti zaten bana, "git bir Pfaff bayii'ne dene, vazgeçemeyeceksin" diyerek. Gerçi yakınlarda bayii olmadığından denemeden aldım ama, aynen dediği gibi, ben bu vakte kadar overlok yapmamışım! Aşk yaşıyoruz şu anda yeni gözdemle :) Henüz tam olarak birbirimizi tanımadığımız için biraz uzun sürüyor ayar yapmak, modları arasında geçiş yapmak falan ama zamanla hız kazanırım. 
Mesela bu fırfır kenarı overloğunu o kadar rahat yaptım ki, eskisi olsa canımı çıkarırdı! 


Fırfırlarım hazır, bütün parçalar kesildi hazır, yarın 3-4 saatte dikerim ben bunları diyerek Cumartesi gününü bitirdim..

Fakat Pazar günü beni bir sürpriz bekliyordu!!

Evet, şekilde görüldüğü gibi, tembellik edilip dörde katlanan kumaşlar, pek sağlıklı sonuçlar vermiyormuş!!


İlk  sürpriz yakada çıktı karşıma. Kendime söylene söylene tekrar kestim yakayı!!

Neyse ki kumaşım boldu bu sefer :) Gerçi yine milim milim kesiyorum ki, artanından da yazlık bi bluz çıkabilsin, evet, pintiyim, ama yalnız değilimmm!! 

İkinci sürprizle, yani sırt parçasındaki minik eksiklikle karşılaştığımdaysa, derin bir nefes aldım, ona kadar saydım, sakince parçaları yerine bıraktım ve dikiş odasından çıktım!!

Olayı Instagram storylerinde paylaşınca, Mevlüdeciim hemen el attı olaya. "Kurtarırsın o parçayı sen, kareleri denk getir, ek yap, bişeycik olmaz" diyerek. Hele ki o parçanın içte kalacağını öğrenince, hepten verdi gazı, "deli misin, kocaaa parça, atılır mı, yazık günah" şeklinde :)) 
Ben de zaten bu gazı bekliyordum, iki pinti, karşılıklı karar verdik o kocaaaa parçayı ziyan etmemeye :)))

"Ama ben seni ifşa ederim" dedim, "et" dedi, "senden mi korkacam" dedi, "beni yak kendini yak" dedi :)) Ama iyi ki müdahale etmiş bana, çok güldüm eğlendim sayesinde, yoksa sinir harbi içinde somurtarak oturuyor olacaktım :) Bu muhabbetin üstüne de kalktım, ek yaptım sırta, azıcık karelerin hizası kayık gibi ama, nasılolsa içte kalacak, hiiiç takılmıyorum :)) 

Ertesi haftasonu, hem eteği hem gömleği bitirdim.
Ama ikisinin de sonucu beni tatmin etmedi.
O yakadaki fırfırlar hiç mi hiç benim tarzım olmamasına rağmen, niye fırfır da fırfır diye tutturdum anlamıyorum :( Bu şekilde giyer miyim emin değilim ama yaz sezonunda kolları söktükten sonra kesin giyerim gibime geliyor..
Etek konusu ise, yine benim elimin ayarsızlığı ve tembellik edip prova yapmamamın cezasını çektim.
Dar oldu biraz :( 
Yazın diktiğim yeşil keten bir etek vardı , 2017 Şubat Burda'sından, süper rahat ve sık giydiğim bir etekti kendisi. Pens yerine 2 üçgen parça kullanılmıştı. Üçgen parçaları iptal edip yerine pens koydum. Buraya kadar hiç sıkıntı yok.. Ama yeni eteğim eskisinden bir tık daha dar olsun diye yan dikişleri normalden daha içeriden çekince, işin rengi değişmiş :( Tabi bu değişik rengi astarını ve kemerini diktikten sonra farkettim maalesef :( Giyilemeyecek kadar dar olmamakla birlikte, yazlık versiyonunun rahatlığı kesinlikle yok. Kumaşım birazcık artmıştı, bir ara tekrar denemeyi düşünüyorum, astarsız ve standart dikiş aralığımı kullanarak :)))

Kalıp bilgisi:
Gömlek:  Burda 2016 Ağustos sayısı 
Etek:        Burda 2017 Şubat sayısı

Yorumlar

  1. Eneeeemmmmm rezillik dizboyu:))
    Sosyete de adimiz cikacak pinti diye:)))
    Ama bak valla guzel olmus, simdi sen soyle: Yazik olmazmiydi o koca parcaya:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıktı çıktı, rezil olduk valla :))
      Deli misiin, yazıktı tabi ki, iyi ki kıyamamışız :D:D

      Sil
  2. Gökçeee gömleği bir de içe alarak giysene, bence o zaman fırfırlara da gözün alışır. He, ben fırfırlı gömlek giyiyor muyum, hayır, ama o kadar uğraşmışsın bir şans daha ver :) Güle güle kullan bu arada. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçte, dışta, jileyle, hırkayla, hertürlü denedim, o fırfırlar çok fenaaa :(((
      Yaza doğru azıcık daha uğraşıcam, fırfırları da kolları da sökücem, herşey çok güzel olacak :DD
      Teşekkür ederim :))

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar