paramparça bir yelek



Aycan'ın etkinliği #ikilitakımdik için ilk hedefim etek-bluz gibi bir takımdı. Eteği diktikten sonra baktım bir kısım kumaşım artmış, neden olmasın dedim, ve bu maceraya başladım.


Yeleğin kalıbı bir süredir dikilecekler listemdeydi zaten. Ama tabi böyle parçık pinçik kumaşlarla dikmek değildi niyetim :)

Bu kumaşı alalı 2 belki de 2,5 yıl oldu. Geçen kış bir iki kere hadi keseyim şunu diye ayaklandım ama, olmadı bir türlü.. 
Eteğin kalıbını daha önce de kullanmıştım, o yüzden şipşak biten bir proje olmasını bekliyordum ama nerdee, 2 hafta süründü elimde. Üstelik kendisini bir süredir aktif olarak giymeme rağmen, hala bitmiş değil :) Yaklaşık 4 santimetre kadar daha kısaltılması gerekiyor, hem içinin hem dışının. (Eteğin astarı mor bu arada, en sevdiğim renk :)) ) Ama üşendiğimden kısaltamadım bir türlü, elde bastırmıştım eteklerini, sökmesi tekrar dikmesi, ooo, çok uzun iş :((


Artan minnak kumaşlardan yelek dikmeye karar verdiğimde, bu kadar eziyetli olabileceğini hiç düşünmemiştim :) Aslında olmazdı da, ama ben o parçaları tangram usulü birleştirme işlemini birkaç güne yayınca, olay çığrından çıktı :) Her akşam kumaşların başına oturup uygun bir birleşim şekline karar veriyor, ardından, tamam, yarın bu şekilde dikerim diyip kalkıyordum, ertesi akşam oturduğumdaysa dün akşamki şekil aklımdan uçup gitmiş oluyordu. 2-3 akşam bu şekilde debelendikten sonra, keserek ilerlemeye karar verdim :D 

Bu arada siyah parçalar da kaşe kabanımdan artmıştı, onlar da fazla yok yani :D:D

En sonunda kesim ve minnak parçaları birleştirme işlerini tamamladım. Ve ilk yapmam gerekeni en son yaparak telalamaya başladım. Telalama kısmı ayrı eziyetti doğal olarak! Niyeyse birleştirme operasyonundan önce aklımdan çıkıvermiş tela olayı, sevmiyorum ya o işlemi, içgüdüsel olarak sallamaya çalıştım demek ama sallayamadım :(


Telalama sonrası tüm parçaları birleştirmiş ve "tamam artık iş bitti" gözüyle bakmaya başlamıştım. Noolcaktı ki, aynısından bir de astar kesip , dışıyla astarı birleştirecektim sadece! 


Aynen dediğim gibi  şipşak astarı kestim, sırt kısmında çevirmek için açıklık bıraktım, diğer parçaları birleştirdim. Sonra etekler ve yakaları çepecevre diktim. Astarın sırt kısmında bıraktığım açıklıktan da kolları içerden dikivericem, olay bitecek!!!! 

Ve evet aynen öyle, bu aşamaya gelene kadar farketmedim o kolları içerden dikemeyeceğimi, kaban/ceket benzeri malzeme muamelesi yaptım yeleğe... 
Yaa 3 yıl oldu artık, bu astarlarla imtihanım ne zaman bitecek benim, bir ömür böyle mi olacak ilişkimiz :( 
Neyse, önce ilişkimize bi kaç gün ara verdim, sonra saten biyeyle kolları döndürerek yeleğimi tamamladım.. 
Aaa, bu arada atladığım bir nokta var, dış kısmı birleştirdikten sonra, kol oyuklarında sıkıntı vardı, arka kol altından 1,5 cm kadar içeri aldım, benim burda kalıpları ile ilgili genel sıkıntım kollar oluyor zaten, %80 gibi bir oran ile kol kısmında daraltma yapmam gerekiyor. Onun dışında yeleğin kalıbı çok şirin bence, her ne kadar çok yelek insanı olmasam da, aynı kalıptan bir tane de normal/parçasız bir yelek dikmeyi düşünüyorum(ne zaman bilmiyorum tabii:) )


Kalıp bilgisi: Burda 2013 Ekim sayısı

Yorumlar

  1. çok şık görünüyor.. renk de model de harika.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Emine hanım, sevindim beğenmenize :))

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım model çok hoş , açık renk bluzla da çok hoş durur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkürler Hatice Hanım :) Açık renkle hiç denemedim, evet haklısınız , hemen beyaz bluzla deneyeceğim :))

      Sil
  3. Yine debelenmissin ama yine basarmissin.:))
    Cok chic olmuslar ellerine saglik ve guzel gunlerde kullan.
    Instagramda Flornaaydin'i takip edersen videolu anlatiyor bu yelegi astarlama olayini. Bence bir bak. SOnraki yelek procende debelenmezsin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. florinaaydını takip ediyorum, bayılıyorum ona :)) ama yelek videosunu kaçırmışım, bakarım bi ara:)
      Çok teşekkür eder, öperim :*

      Sil
  4. Ben de kumaşları son kırpıntısına kadar kullanıp bitirmeyi seviyorum. Ziyan olmasın tarafı var ama o küçük parçalardan işe yarar bir şey yapmak bana bulmaca çözmek gibi geliyor, eğleniyorum yani. Sizin yelek de bu anlamda uğraştırmış ama değmiş bence. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederimm :))
      Evdeki kırpıntı kumaşlardan neler çıkar aslında ama bir türlü vakit ayıramıyorum :( Sizin eğlencelerinizin sonuçları harika oluyor bu arada, yorum yazamadım ama son kot çantanız süperdi :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar