Eylül Burda'sındaki ceketi nihayet diktim :)






Bloğuma daha fazla vakit ayırma kararı aldığım bir dönemdeyim yine, macera yazmayı özledim :) Instagram iyi hoş da, telefonda bıt bıt bıt , 3 cümle yazacam diye canım çıkıyor. Böyle paragraflarca çektiklerimi anlatamıyorum orada :) Bu sefer öyle kötü bişey gelmedi gerçi başıma ;)


 Ama ceketin ceplerini çözmek çok zamanımı aldı. Ben de belki başkalarına faydası olur diye cepleri dikerken adım adım fotoğrafladım.


Ceketim, Burda 2018 Ekim sayısından, parça sayısı bol bir model, kalıbı çıkarırken kes kes bitmiyor.. Kumaşı ve astarı keserken de öyle.







Bu arada kumaş ihtiyacı dergide,  2,40m dış, 1,5m de astar için olarak belirtilmiş. Benim kumaşım sadece 2 metreydi, tüh dedim yetmeyecek. Kemerini yapmam zaten, cep torbalarının ikisini de astardan yaparım, bir ihtimal yeter belki diye kumaşı serip baktım. Aaa, baktım sadece kemerden feragat ederek (ki zaten kemer istemiyordum)  hem cekete yetiyor kumaş, hem de altına bir dar etek çıkıyor :D (dar eteği sonbaharda dikeceğim)
Astar olarak kullandığım kumaş Serpilciğimin (@hobisehrim) hediyesiydi. Kocaman bir parçaydı, sadece 1 metresini falan kullandım. Artandan da elbise yapmak niyetindeyim ;) Ama çok güzel oldu içi, çok sevdim ben.

Altındaki eteği de bu kış başında dikmiştim. Favori kalıplarımdan olur kendisi, 2017 Şubat Burda'sından.

Öndeki iki iri düğmeyi kendi kumaşından kapladım(çıtçıt basma aleti aldım geçen yıl, düğme de kaplıyor, her eve lazım bence;) ona özel bir yazı hazırlamak istiyorum bir ara).
Düğmelere ilik açmak yerine altlarına çıtçıt diktim;)

Tüm parçaları kesmek ve overloklamak neredeyse 1 günümü aldı. O haftasonunun kalan 1 gününde de cebi çözmeye uğraştım, çözemedim :( Sinir oldum bıraktım ben de. Bazen hiç dikiş modum olmuyor, öyle zamanlardan biriydi o gün de, dikiş odasına girmedim bile. Aslında belki de o kadar zor değildi cebi çözmek ama, işime geldi sanırım çözememek ;)

Ertesi haftasonu cep elimden kurtulamadı :)


Öncelikle ön parçaya alt yan ve üst yan parçaları diktim. Alt yan ve üst yan parça bu noktada birleştirilmiyor

Alt yan kalıbının üzerinde bir işaret var, o işareti kumaşa geçirmeyi atlamamak lazım. Aynı şekilde ön parçada da bir kesim işareti var cep açıklığının olduğu yerde o işaret de önemli.

Fotoğrafta görüldüğü gibi o iki işaretin arası cep girişimizi olacak.










Bu sebeple, cep girişi olacak (iki işaret arasındaki bölgedeki) dikiş paylarını kesiyoruz..

Hatta dikiş payıyla yetinmeyip kesiği ön parçadaki işarete kadar devam ettiriyoruz. Ben bu kesikler konusunda biraz tırsık olduğumdan,  işarete gelmeden durmuşum mesela şekilde görüldüğü gibi :):)

Kesiği attıktan sonra, üst yan ve alt yan parçaları, kalan dikiş paylarını kullanarak birbirine diktim.

Kumaşın arkasından daha net görünmüş olay.

Böylelikle biyemi ve cep kapağımı monte edeceğim açıklığı elde etmiş oldum. Sonrası kolay artık. Yani nispeten kolay :D:D

Şimdilik bu açıklığı teğelledim.

Ardından da cevresini telaladım, ki sonradan pişman olduğum bir nokta var burada,






Evet, şekilde de görüldüğü gibi ütülediğim dikiş payını telanın altına aldım. Neden böyle bir saçmalık yaptım hiç anlamıyorum ama yaptım bir kere :(

Biyeyi döndürürken hata verdi burası :D:D kestim birbirinden ayırdım telayla dikiş payını ama yine de yeterli olmadı. O dikiş payının altı telasız kaldı çünkü, hafif bir esneme yaptı o köşe, ya da bana öyle geldi, psikolocik :PP









Kumaşın düzünden biyelerimi yerleştirip teğelledim.
Evet, teğel yapmaktan içim çekildi bu cekette, bir sonraki projem iğnele-dik yapılabilecek kadar basit bir kalıp olacak emin olun!!









Aaa, şimdi farkettim, biyelerin üzerinden çektiğim dikişin fotosu yok. Tüh, bozdum seriyi. Neyse, nasıl olsa o kısım gözünüzün önüne gelmiştir, cep açıklığını sınırlayacak dikişi çektim. İkiye katlanmış biyeler tam bir ayak genişliğindeydi, çok kolay oldu bu dikiş de :)

Fakat zor kısım o biyeleri içeri döndürmekti.
Tekrar aynı kalıbı kullanırsam, dergide gösterdiği gibi biyelerin tamamını değil sadece yarısını telalardım. Hatta hiç telalamamayı bile düşünebilirim. Çok kalın oldu, o kadar ki biye uçlarından dikiş geçmeye çalışırken iğnemi kırdım :(




Biyenin sade hali ;) Sağ tarafta bir sıkıntı var evet,kalınlıktan işte onlar hep :( Ama nasıl olsa cep kapağı o sıkıntıyı kapatacak, panik yok :)




Hazırladığım kapağı cep boşluğuna yerleştirip üst biyenin dikiş payına diktim (ütüsüz gibi durmuş fotoğrafta o kapak, ama ütülü aslında ;) )






Ve son..
Kırmızı okun işaret ettiği yer muhtemelen telayı dikiş payının üzerine yapıştırdığım yerlerden biri :(

Ama öyle göze batacak kadar kötü bir potluk değil kesinlikle

Sonuç olarak mükemmel bir kapaklı biyeli cep çalışması (adı bu olmayabilir, idare edin ;P:D:D) değil tabii ki, ama beni memnun edecek kadar iyi :)






Kalıp Bilgisi:
Ceket: Burda 2018 Ekim sayısı
Etek:Burda 2017 Şubat sayısı








Yorumlar

Popüler Yayınlar