krem keten elbise


 Geçen yıl kullandığım kalıbı, bu sefer farklı bir kumaşla ve biraz modifikasyonla denemeye karar verdim, ve sonuç beni çook mutlu etti. Sanırım tekrar tekrar kullanacağım bir kalıp haline geldi yaptığım omuz daraltma işlemiyle

Daha önce oldukça dökümlü bir kumaşla diktiğim için, omuz genişliğinin fazlalığı göze batmamıştı. Ancak bu sefer, ince dökümlü bir ketenle dikeceğim için, kesmeden önce kalıp üzerinde omuz genişliğini 2 santim daralttım.  Bu işlem sırasında çektiğim videoyu da buraya bırakıyorum, çünkü bu yöntemle çalışmak hem pratik hem de kalıbın duruşunu bozmuyor. 


 Aşağıdaki link ile, yöntemi öğrendiğim web sitesine ulaşabilirsiniz:


Videoyu izlemeye üşenenler için bu yöntemi kısaca özetleyeyim:
  • Önce omuz genişliğimizi ölçüyoruz. Benim kalıbımda 15 cm'di. Omuz hattının tam orta noktasına(yani 7,5 cm'e) ilk işareti koyuyoruz.
  • Kol hattını da ölçüyoruz, (benimki 23,5 cm), ve onu da 3'e bölüyoruz (yani yaklaşık 8cm) ve onu da koldan aşağı doğru işaretliyoruz.
  • Bu iki noktayı düz bir çizgi ile birleştiriyoruz.
  • Omuz ve kolun birleştiği noktadan, bu düz çizgiyle dik açı oluşturacak bir çizgi daha çekiyoruz.
  • Böylece elimizde iki küçük üçgenden oluşan bir büyük üçgenimiz oluyor.
  • Kolu ne kadar daraltmak istediğimize zaten daha önce karar vermiş olmamız gerekiyor, ben 2 cm daraltıyorum, bunun için de omuzda işaretlediğimiz orta noktadan, 2 cm içeri doğru(yani yakaya doğru) işaretliyoruz.
  • Ardından önce büyük üçgeni makasla gövdeden ayırıyoruz, ardından bu büyük üçhenin içine çizdiğimiz dik açılı çizgiden de köşeye kadar kesiyoruz. Şu anda elimizde 2 küçük üçgen kaldı.
  • Bu üçgenlerden, omuza yakın olanını, işaretlediğimiz 2 cm'e sabitliyoruz, böylece omuz daraldı😉
  • Diğer üçgeni de, kol hattıyla bağlantı noktasını sabit tutarak, diğer üçgenle birleştiriyoruz.
  • Bantladıktan/yapıştırdıktan sonra, kol hattında oluşan minik potluğu, kol rigası yardımıyla düzeltiyoruz.
  • Bu potluk, oldukça az olduğu için, kol ölçüsünde kayda değer bir değişime sebebiyet vermeyecek. Yani kol takarken sıkıntı yaşamayacağız👍Yine de emin olmak için, kol hattının ilk ölçüsüyle son ölçüsünü karşılaştırmanızı öneriyorum.

İşte bu kadar, omuz daraltma işlemimiz bitti...
Bu işlemi hem ön hem de arka parçada yapmamız gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım🙂

Kalıpta (daha önceki dikimimde de yaptığım) diğer bir değişiklik kemeri iptal etmek oldu. Gövdeden direk çıkan bir kemer vardı. onu yokedip, kendi kumaşından tokalı bir kemer dikmekti hedefim ama sonra bu kırmızı örgü kemeri buldum dolabımda🙂

Yaka kısmında bez tela kullandım, aslında dergide sadece yakanın bir tarafını telalayın diyor ama ben her iki tarafı da telaladım.


Bu arada 2023 mayıs burda dergisinde kol takma ile ilgili bir ipucu sayfası var. Bloğumu ve instagram hesabımı takip edenler bilir, kol takma ile ilgili senelerdir sıkıntı çekerim. Sayfalarca yazı okudum, video izledim, hepsinde ortak şeyler yazıyor. Ama burda dergisindeki yazıyı okuduktan sonra farkettim ki temel bir yanlış yapıyormuşum. Kol-omuz birleşimindeki dikiş, birlikte sürfile/overlok yapılırmış ve omuza ya da kola doğru ütülenmezmiş. Ben bazen ayrı ayrı overloklardım🙈 Ve herzaman kola doğru ütülerdim 🙈
Söz bi daha yapmıcam😄
Benim için oldukça eğlenceli ve eğitici bir dikiş projesi oldu, giyip gezmenin de aynı ölçüde zevkli olacağını umuyorum🥰😊

Kalıp Bilgisi: Burda 2022 Mayıs Sayısı #110 

Yorumlar

Popüler Yayınlar