hazır biye zaman kazandırır

İlk defa hazır biye kullandım. Geçen sarf malzemesi alışverişimde aldığım hazır biyeleri denedim. Süpermiş, şahaneymiş, hızlıymış, pratikmiş. Son derece memnun kaldım. Hep kullanacağım.
Bu vakte kadar biyelerle o kadar çok uğraşmamam rağmen tamamen memnun kaldığım biyeli malzeme sayısı çok az. "Kendi biyemi kendim yaparım, ne olacak ki, alttarafı kumaşı şerit şerit kes, ütüle, al sana biye" yaklaşımım, zamanla "amaaan, kim uğraşacak şimdi, pervaz yaparım ben yakaya da kollarada, daha kolay" şekline dönüşmeye başlamıştı. Bu arada bir sürü yapmalı yapmamalı maddesi oluştu kafamda biyelerle ilgili, bikaç tanesi şunlar:
  1. Verev kesmeli, ama kesinlikle 45 derecelik verev olmalı, "noolcak canım, şu dikdörtgen parçaya iki eşit üçgene böleriz, 45 derece de verev, 30 derece de verev" mantığı YANLIŞ! o 15 dereelik fark, yuvarlak yakalarda saç baş yolduruyor. Dönmüyor efenim o biye, dönmüyooor! Takip ettiğin bloggerların bir bildiği var, güven onlara, kare diyorlarsa kare, o kadar! (bu arada by antigone blogundaki Pratik biye yapımı postunu şiddetle tavsiye ederim.)
  2. Ne kadar kalın biye estersen, o kadar zor oluyor döndürmesi.
  3. Kolay dönsün diye ince kestiğin kumaş, eğer kalın dokulu bir kumaşsa, hele ki hem kalın dokulu hem fistoluysa, o iş yaş. Debelenir durur, en sonunda pervaza dönersin..
  4. Biye yapma aparatları faydalı eserler. Ama yurtiçi sitelerde genelde pahalı. Bir tanesinin ederiyle, AliExpress'den 4lü takım alınıyor.(Fabric Bias Tape Maker) Evet, biraz geç ulaşıyor elimize dünyanın bir ucundan geldiği için belki ama, "bu metal parçasına bu kadar para verilir iydi" şeklinde pişmanlık yaşama ihtimalimiz azalıyor.
  5. Biyeyi dikerken, son üst dikişte  normal makine ayağı çok zorluyor. Aynı hizayı tututturmak eziyet. Bu yüzden Fermuar ayağı kullanıyorum ben son zamanlarda.
  6.  Şeritler mümkün olduğunca düzgün kesmek lazım.
Tabii bütün bunlarla uğraşmak yerine, hazır biye kullanmak, harcadığınız zamanı yarıya indiriyor.
İlk denememi, tek parça kestiğim penye bluzumun yakasında ve kollarında yaptım. Kendi hazırladığım biyelere göre çok daha düzgün ve tok bir yapısı olduğu için, tek adımda geçirdim biyeyi. Normalde önce biyenin bir tarafını yakaya dikiyor, sonra çevirip üst dikişimi yaparak tamamlıyordum. Bunda direk biyeyi teğelledim ve üst dikişini yapıp olayı bitirdim. Çok eğlendim, yine yapıcam :))
Hazır biyenin bence tek dezavantajı renk uydurma zorluğu. Mesela bu tshirtte, gri biyem olmadığı için siyah kullandım. 
Sonuçta kendi biyemi yapmak zorunda kalacağım projeler elbette olacak, ama hazır kullanma şansım olursa kesinlikle ilk tercihim olacak.

Yorumlar

  1. Griye gri goz doldurmazdi siyah kadar. Arada farkli renklerle yapmak haereket katiyor, gayet guzel olmus, ellerine saglik.
    Ama dikkat et bazan coton biyelerle kumas uyum saglamayabiliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar