pazenle tanışma...


İki haftadır rüyalarıma giren pazenle ilk tanışmam biraz nahoş oldu...Pazen dediğimde aklıma gelen o yumuşak, doğal ve sıcak doku ile ilgili hiçbir hayal kırıklığı yaşamadım. Kumaşlarım kargodan geldiğinden beri,"hadi keselim, dikelim, kıymetlimissss!!" şeklindeyim. Bi sürü alternatif fikir ürettim, ne yaparım nasıl yaparım şeklinde, ornitorenk'in bloğundan kopyalayacağım bi sürü model var kafamda, ki kendisine de yorum bıraktım, kopyalayacağım, bilgin olsun diye (neyse ki "benden daha iyi dikmediğin sürece problem yok" cevabını aldım, rahatladım :D ). Nispeten kolay bir modelle başlamak adına, Burda 2014 Eylül modeline göz koydım. Hatta ornitorenk ilhamı/kopyası ile bu eteğin

üst kısmını deri, alt kısmını pazen yaparım diye karar aldım.. Sonra kumaşlarıma göz atmaya başladım. Siyah ve kışlık pek birşey yokmuş elimde, derkeeen, bir parça kadife ilişti gözüme. Ama ben bundan etek dikmiştim diye düşünürken elime aldığım kumaş cidden etek çıktı :))  Geçen sene şubat ayında diktiğim önden pileli eteği görünce beynimin tembellik konusunda ihtisas yapmış bölgesinin ışıl ışıl olduğunu hissettim :) Evet dedim işte buuu,yaşasın tembelliiiik!
Vakti zamanında dikmeye çalıştığım etek, önden tek bir pilesi olan, arkası düz ve tek parça bir malzeme. Yandan gizli fermuarı, astarı, kemeri herşeyi tamam!!  Tabi bu eteği bambaşka bir kalıptan dönüştürmeye ..çalıştığım için, pile kısmı bi tuhaf duruyordu. Bu sebeple 1 kere giyip, dikiş odamın "kullanılabilecek parça kumaşlar" bölgesine atmıştım. (ha ha haayyt, ne havalı bi tanım oldu di mi, dikiş odam var, üstelik bölgelere ayrılmış, ve üstelik 'kullanılabilecek parça kumaş' isimli bir bölgesi bile var , düzene bak yaaa !!! )
Bu noktada bi parantez daha: (Yok öyle bir bölge  tabii, herşey üstüste yığılmış durumda, birinin gelip herşeyi balkondan fırlatmasını bekliyorum, ancak sıfırdan başlarsam düzenlenir o oda!!!)
Of amma konuştum, hala sadede gelemedim, pazenle nahoş ilişkimize!
Az kaldıı azz sonra..
Neyse efenim, bu eteği bulmamla, ışıyan beyin bölgemin işlemini bitirme süresi, benim eteği üstüme geçirip, pazenimi üzerine iğnelemem sırasında geçen süreyi tam hesaplayamadım, ama sanırım 3 dakikadan fazla değildir..
Oldu bu iş diyerek, hemen pazenimi kapıp kesmeye başladım. (Tabi öncesinde kadife eteğin pilesini yokedip normal çanımsı bir etek haline getirdim)  Pazenimden modeldeki 34 beden için verilen ölçülerle, ortası delik bir daire kestim. Oy oy oy, şimdi cııırt diye dikerim bunu kadife eteğime derken bi baktım ki o öyle olmazmış. Nasıl bir 34 bedense, kestiğim dairenin iç çevresi, benim kadife eteğin en geniş yerinden 5 cm daha geniş çıktı! bu 5 cm için  açı, çevre vs hesaplaymaya gerek yok diyerek, göz kararı, iki yandan daraltım  pazenimi. .
Ve işte bu işlemler sırasında o korkunç gerçekle karşılaştım! Pazenin kenarları kesildiği gibi kalmıyor, Overlok/sülfile(sürfile mi ya da:P) bişey yapmak lazım. Pıfffff, diyerek başladım overlok dikişine. Çok vakit kaybettiriyor bu tip işler işte, benim gibi tembele yapılır mı buuu:(
Beli, yan dikişleri, kadife eteğin kesilen kısmı derken  bayaa bi vakit geçti, ve sıkıldııımmm!
Ama kafaya koydum ya, bu iş bu akşam bitecek, ve yayınlanacak, mecbur bitirdim.
Ama işte, "Ne yapmamalı" ya da "neler öğrendim" başlıklı postlarıma bir ek geliyor: ACELE ETMEMELİİİ!!
Konu ile ilgili bir fotoğraf koymadım tabii ama eteğin arkasında fırfırın dikim hizası EĞRİ!!
Tabi bunu farkettiğimde çook geçti, ne o dikişleri sökecek, ne de baştan ölçüp dikecek gücüm kalmıştı:( "Aaaayyy, bu da böyle olsun" diyerek, bitirdim.
Bir sonraki pazen projemin süresini hesaplarken, bu maceramda şart olduğunu öğrendiğim overlok ile geçen süreyide göz önünde bulundurarak planlama yapacağım.. Tecrübe zor ve hoş birşey, eğitim şart ama deneyimle desteklenmediği sürece pek bi kıymeti yok gibi... Öğrendiğini ya da bildiğini deneyimlemediğin sürece havada kalıyor. Ne kadar deneme/yanılma o kadar tecrübe :)
Neyse ki seviyorum ben bu süreci :))

Yorumlar

  1. Hahahahhaaa sagol yaaa. Sayende beynimizin matematige calisan gri kismi yandi( caktirma zaten yoktu:))
    Yalniz duzene bayildim:) Bolge bolge ayrilmis birde, sen simdi her bolgenin milimetrik haritasinida cikarmissindirda soylemiyorsundur bizlere, kendimizi daginik hissetmeyelim diye:))
    Bu arada dikis hatalariyla ilgili sen ne diyorsun dogrudur, zira resimler kucuk ve uzak, model anlasilmiyor (bilerek yaptim deme:))
    Arkada firfir demesen o bile belli degil.
    Eeee sen o evde bolgesel ayrim yaparsan bende boyle yaparim iste:))
    Sonucmu? :
    Hatalari gormedigimden 5/5
    Kumasin Desen ve renkleriden 5/5
    Anlatimdan 5/5000 verdim.
    Bizimlasin Gokceeee!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa yok ne bölgesi, dikiş odası kalkmış gidiyo, toparlayabilene aşkolsun:( Resimleri bilerek öyle çekmedim valla, ama sonradan farkedilmediğini anladım, üstüne süyah giymemem lazımdı, başka bişey giyip tekrar çekmeye de üşendim:) Hatalar gizlendi böylece, 5 üzerinden 5 aldımm yaşasınn, teşekkür ederim :))

      Sil
  2. ama Garfi,ben yazımda pazenin kenarlarının pürçekleneceğini yazmıştım.Pazenle divitinin en büyük farkı bu,divitin asla pürçeklenmez.Ama pek bulunmuyor piyasada.İnşallah dikmeden önce kumaşını sudan geçirmişsindir,kaldı ki bunu da büyük harflerle yazmıştım.Acele yok,acele sana vakit kaybettirir kuzum,aaa dünya bile bir günde oluşmadı yahu.Ah bu mühendisler,matematik gibi hızlı istiyorsunuz her şeyi.Fekat sende umut ışığı pek bir parlak çocuuumm,olcen sen.Uygulamayı pek beğendim,gerisini bekliyorum,on vercem kanaat notuylan,iyi çalış,hem sen prenses oldun,pazenlerine sabır ve şevkatle yaklaşmalısın,bu ünvanın sorumluluklar ağır tebiii...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay işte ben o sudan geçir kısmını uyguladım da, pürçeklenme kısmını sonradan hatırladım:( Divitin bulalım o zaman en kısa zamanda:)
      Bu kumaşın mavisini de aldım(deli kızın çeyizi şeklinde:) ), onunla hiiiç acele etmicem, söz :) Pirenses elbisesi dikecem onla yavaaaş yavaş :) Şubata yetişir umarım:)

      Sil
    2. Amaaan yetiştiği yere kadar,süre dert değil,o gaz vermek için belirleniyor zaten hehehehe

      Sil
  3. Bu pazenin deseni benim almayı düşünüp düşünüp bir türlü alamadığım desen. Gündüz aklıma gelmiyor, gece de e tükkan kapalıdır değil mi? Çok şıkmış gerçekten de. Güle güle giy canım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendin mii, teşekkür ederim:))) Bu desenin 4 farklı rengi var yanlış hatırlamıyorsam. Ben bir de mavisini aldım. Hadi heman ver sen de sipariş, tükkan gece de açık:)

      Sil
  4. Bu desen kumaştan bende sipariş verdim yola çıktı dikilmişini görmek hoşuma gitti:) eteğini güzell günlerde giyesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi biran once dik de goreliiim:) artti bu kumas, kalaniyla naapsam diye dusunuyorum, belki kopya cekerim seninkinden:)

      Sil
  5. hahaha süper macera, benim başıma da sürekli bu işler geldiğinden ben dikmiş kadar oldum okurken. yalnız o overlok meselesi ve dikiş odası meselesi beni acayip kıskandırdı onu söylemeliyim. bir kere overloğun yok değil mi? hadi yok de kurtul yoksa ben daha aranızda yeniyim falan söylemleri dolaşıyor ortalıkta bunca yıldır dikmeye çalışıyorum hala overloğum yok ve almayı da düşünmüyorum ondan dolayı acayip gıcık olurum kıskanırım çirkefleşirim söyliyim :P
    ama bunun yanında pürçeklenir pürçeklenmez bütün diktiklerime o sürfile geçilir ve geç dikişin kalitesini minicik detaylar gösterir çünkü ve deri konusuna gelince esnemeyecek yerlerde kullan kumaş üzerine plastik giydirme suni deri kullandığımız için biz bazen bazıları suya gelemiyor ya da gerilmelere soyulabiliyor çok acı biçimde yaşadım deri kolu elbisemde o deneyimi henüz geçen hafta. ama deri parçalı etekte deri serbest parça olduğundan taş gibi şimdilik onda sıkıntı yok. başka da sır vermem bana ne, bana ne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte aradığım tüyolar bunlar! Devamı gelsin ama yaa, yazık biz acemilere:( Derili pazenli postlarından birine yorum bırakıp yıkanınca noolur acabaa diye sormayı düşünüyordum ben de :)
      O deri kollu elbiseye de nazarım değmiş olabilir benceee :P
      Overlok mevzusuna da kızacaksın ama kızma, evet, var overloğum, ama bi sor bi, ilişkiniz nasıl, mutlu musunuz diye? Değiliz işte, hatta şu an cezalı kendisi, masanın altında akıllanmayı bekliyor!

      Sil
  6. o nasıl bir pazendir öyle yaa rengi modeli ne kadar güzel. Nedense o tam daire kloşu kesmeyi ben de beceremiyorum hala hep geniş oluyor :) onu da öğreneceğiz inşallah, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kumaşa ben de bayıldım da, bi de daha düzgün dikebilseydim iyiydi :)) tam daireyi bi dahaki sefer (tabi öyle bi sefere cesaret edebilirsem :P ) katlamadan, ölçerek kesmeyi düşünüyorum, bakalım belki öyle tuttururum ölçüyü ;)

      Sil
  7. Desen süper. Manken harika. Ama duruşta bir durgunluk var. Görmedin mi Burda'daki mankeni. Uçuşturmuş eteği. Şaka bir yana desen ve renkler çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucuşturacaktim da, yerim dardı:))) tesekkur ederiiim:)))

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Gökçecim blog, modeller ve yazilar harika..henuz dikis hobilerim arasina girmedi ama simdi acaba baslasam mi diyorum..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim, hadi baslayin siz de, coook eglwnceli:)
      (Bu arada birisi gizli gizli blog tanitimi yapmis bugun, sayenizde ortaya cikti :))) )

      Sil
  10. Gökçecim blog, modeller ve yazilar harika..henuz dikis hobilerim arasina girmedi ama simdi acaba baslasam mi diyorum..sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar