etkinlik etkisiyle biten kabanım..

Burda Pratik dikiş dergisinin kapağındaki kabanla, Funda Çağlayan instagramda etkinlik yapmış ama ben onu kaçırmışım :( Kaçırmasaydım etkinlik gazıyla bitirmiş olurdum şimdiye kadar :)
Şansıma, Melined Kaban etkinliğine başlayınca, yetim kalmasın kabanım, onun da bir etkinliği olsun diyerek atladım hemen. Vaktim kalırsa, ikinci kabanı da dikmeye başlayacam ama ikinciden pek umutlu diilim :( Oysa ki kumaşım, modelim hepsi hazır. Ama Şubat ayım yoğun geçeçek, haftaiçi pek dikişe enerjim kalmıyor öyle olunca. Üstelik bir hafta da şehir dışında eğitimim var. Yani şubata yetiştirme olasılığım düşük :( (Yol yapıyorum, belki Melined acır da etkinlik süresini marta nisana uzatır diye ama, etkinlik başlığı kaban olunca kış bitmeden etkinliğin bitmesi gerekiyor haliyle ;) )
Kabanın kumaşı, Hobit Pelerinimden artan 1 metrecik siyah kaşe. Normalde 1 metreyle ancak yelek çıkardı, ama ek olarak kollarda kullanabileceğim yaklaşık 60 santimlik bir parçam daha vardı. Eni de kollar için yeterli olur gibi hissettiğim için, kafama koydum bu dümdüz modeli dikmeyi.
Kaşe biraz ince geldiği için bana, içine astar olarak peluş kullanırım diye düşünüyordum. Ama bir türlü internette bulamadım peluş. Bir gün instagramda kumas_tutkum'un paylaştığı bir likralı havlu kumaş ilişti gözüme. Hem de kırmızııı :) Neden olmasın dedim, hem sıcak tutar hem kırmızııı :) Astar yapamazsam başka bişey yaparım ;)
Havlu kumaşım gelince, aşka geldim, hemen başladım tabi kabana.
Ön de arka da tek parça zaten, çok uğraşmalı bişey değilmiş. Fakat kollarda problem çıktı. Kumaşın eni yetmedi:( Ama vaz geçer miyiim, assslaaa :)) Yine tangram usulü, artan diğer parçaları aldım önüme, başladım ölçümlere :)) Hobit pelerinden bol miktarda uzun ince üçgenimsi parçalar artmış, ve ben tabii saklamışım onları:) (aferim bana, çöp ev olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum zaten, kullanılmamış kumaş yığınımın haricinde, bir de böyle artık kumaş yığınım var, ve ancak böyle ender bir kaç durumda işe yarıyor o yığın!) Ne diyordum, evet, üçgenimsi parçaları bulunca, kolu iki parçaya bölmeye karar verdim. Baharda diktiğim kırmızı ceketimin kol kalıbını buldum, nasıl iki parçaya böldüğünü inceledim. Sonra elimdeki kalıbı onun ölçülerine benzeterek ikiye böldüm. Ama tüm bu işlemler sırasında kafamda: "olmazsa yelek yaparııım" fikri var :).
Kol parçalarını birleştirdim, gayet güzel oldu bence :)

Diğer parçaları birbirine dikmeden önce, cepleri yaptım. Yine artık üçgenimsi yamuğumsu parçalardan, fotoğraflarda net görülemeyen eğimli cepleri yaptım. Ceplerin içe kıvrılan pervaz parçalarını telalarken teyzoşum Şükroşumu andım :) Ama sanırım yine ceplere hata var. Çift taraflı tela kullansam daha düzgün durabilirmiş cepler. Bi ara pervaz parçasının iç tarafına etek ve paça için kullandığım ince çift taraflı teladan koyup ütülemeyi düşünüyorum..
Ceplerden sonra ayrılabilir fermuarımı ön parçalarla pervazın arasına diktim. İlk defa bu tarz bir fermuar dikimi yapıyorum bu arada. Biraz esnedi sanki kumaş, güzel bir ütü operasyonu yaptıktan sonra o esneklik tammen olmasa da kayboldu. Yakaya da fermuar kenarlarına da üstten dikiş çekmeyi düşünüyorum aslında ama karar veremedim..

Fermuar olayı da bittikten sonra, tüm parçaları biraraya getirdim ve sıra geldi astara. Havlu kumaşla çalışmak normal astara göre çook rahat. Kesimi dikimi nispeten kolay. Bir de, Hobit Pelerinimde yaptığım hatayı yapmadım bu sefer, normal kalıptan pervazları çıkarıp öyle kestim astarı. Dolayısıyla astar ve kabanı birleştirmek çok daha kolay oldu.
Astarın kol dikişlerinden birinde yaklaşık 20-25 cm'lik bir boşluk bıraktım ki kol ve etek uçlarını bu açıklıktan çıkarıp dikebileyim.
Astarlama ile ilgili Dikiş Sevdası'nın çok güzel özetlenmiş bir anlatımı var şuradaki yayınında.
Ben tabi orda anlatıldığı gibi tıkır tıkır yapamıyorum bu işlemi. Baya uzun bir teğelleme süreci oluyor benim astarlama çalışmalarımda. bir de etek ve kol uçlarını telalama kısmı beni acaip sıkıyor..

İşte bu sıkıcı bölüme geldiğimde, kaban dikimim duraklama dönemine girdi. Ama öyle böyle bir duraklama diil, yaklaşık 5 hafta kadar durdu :) Bu arada kendime bir etek, anneme bir hırka, arkadaşlarımdan birine 2 adet picoş altı, diğerine bir adet etek diktim. Yani duruyorum ama boş durmuyorum :)) Hatta şimdi kontrol ettim takvimimi, (ben bi de böyle manyak gibi takvime not ediyorum ne zaman ne diktiğimi :P), 23 Aralık'ta kesmeye başlamışım bu kabanı :) Ve 27 Aralık itibariyle de duraklama dönemine girmiş :)) Evet, doğru hesap, aynen 5 hafta durmuş garibim :) Etkinlik olmasa kimbilir ne kadar duracaktı daha :))

Etkinliğin gazıyla artık bu hafta sonu bu iş bitecek  dedim. Ve başladım ütülemeye teğellemeye telalamaya.. Tüm cumartesi günümü buna ayırdım ve bitirdimmm :)))
Hatta pazar akşamı arkadaşlarla çıktığım yemekte giydim bilee :))
Tabi ben bu postu yazarken olayın üzerinden yaklaşık 3-4 gün geçti. Fotoğraf çekemedim çünkü :(
Nihayet bugün öğle tatilinde, enerjimi topladım, eve koştum, makinemi kurdum ve ta-taaaam, işte yeni kabanım....
Evet biliyorum, fotoğraftan pek birşey anlaşılmıyor. Ama kumaş siyah olunca, fotoğrafçı da çok yetenekli omayınca, sonuç böyle oluyor:( Tabi içimdeki kazak siyah olmasa daha iyi olmaz mıydı, evet olurdu :) Ama dar zamanda, bir de kazak değiştirmekle uğraşamadım açıkçası.
Bu arada ilk fotoğraflarda görülen yeni kırmızı yardımcım için isim arayışındayım. Aslında manken almaktan vazgeçmiştim. Ona ayırdığım bütçeyle kumaş alırım diyordum ki, haftasonu gelen bir indirim maili iştahımı kabarttı. Pazartesi günü siparişi verdim, salı akşam mankenim benimleydi  :)
İlk görevini başarıyla tamamladı  diyebilirim, bakalım sonraki projelerimde ne kadar katkı sağlayacak yeni yardımcım :)

Yorumlar

  1. Kızım sen bu dikiş mikiş işleriyle fazla kafayı bozdun. 2+1 ev sana yetmez bu gidişle. Bi oda dikiş odası. Bi oda artık kumaş odası. Eee??? Gitti bütün odalar:))
    Duydum ki mankenine isim arıyormuşsun. Benim önerim "WILSON" :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wilson mıı :)))) "Umarım onun kadar faydalı bir dost olur" demek istiyosun, anladim ben ;) Yoksa "Mankene konuşma, mankenle konuş" mu demek istedin:)))

      Sil
  2. Ellerine sağlık. İşe de giy de biz de görelim. Resimlerden pek anlaşılmıyor.

    YanıtlaSil
  3. Once bir soruyla baslayayim: Madem bu kaban duraklama donemine girdi, madem aralarda derelerde biiiir suru parcalar dikilsi. Neden bizim ha-be-ri-miz yok bunlardan???
    Duraksama donemine girmek ise yaramis. Ama kisa kollu giyle kazaklari, bizim yasimiza gelince romatizma olursun:)))
    Gene artik kirpintilardan yardim almissin:) Sen bayagi sevdin bu isi, ama seni tek geciyorum. Herdefasinda basariyla sonuclandiriyorsun
    (Bu arada mankenini acayip kiskandim haberin olsun. Hemde kirmizi, hemde ayarlamali. Ohh neyseki adi yok:))
    Melined saftir kiz, kandirmasida kolaydir onu:) Uzatirim sureyi uzatmasina da nisanda kabani nerde giyeceksin onu merak ettim:))
    (Hayir yer bulamazsan buraya gel 4 mevsim giyebilirsin:)
    Ellerine saglik, bekledigine degmis, cok guzel olmus. Guzel gunlerde giy sicacik sicacik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya fotoğraf çekmek için mankenim yoktu ki o aralar, ondan haberiniz yok diktiklerimden;) Masaya serip çektiğim resimlerden anlaşılmıyor ki bisey (sanki üzerime giydiklerinden çok anlasiliyor demeee:))) )
      Mankeni kiskanmaa, daha adı da yok garibin bak :)
      Nisanda kaban olmaz tabii, onu farkettim de kendi kendimi düzelttim zaten ama giyip sana gelebilirim dediğin gibii:)) o kadar soğuk mu yaa oralar:(

      Sil
  4. he valla,Mevlüdem haklı,o aradaki parçalar nerede????O mankenden ben de istiyorum.o kaban nasıl böyle güzel olabildi?Babam böyle pasta yapmasını nereden öğrendi,ay pardon,hatlar karıştı.Ve fekat,gene en basit modeli kendin için en zor hale çevirip üstesinden gelmişsin,helal olsun sana prenses ünvanıııı.Allahın müyendisi seniii,dikiş dikmiyor bina dikiyor,üç kereeee,helaaalll,helaaall,helaaalll....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahhhh, pasta yapmasını nerden öğrendi ciddenn:)))onu bilmem de benim öğreneceğim çok şey var daha yaa, üstesinden gelmişim de nasıl gelmişim:( Cidden bina diksem daha kolaydı:)))
      Teşekkürleeeer :))

      Sil
  5. Canım yanlış anlamadıysam önce fermuarı dikip sonra mı telaladın? Hayır başlarda hepimiz saçma sapan şeyler yapıyoruz, yapmış olabilirsin de :) Bu yüzden fermuar kısmı esnemiş olabilir mi acaba? Ben bütün ön parçayı telaladığım halde yine de oturup kalktığım yerlerde bir esneme, kırışma oldu. Havlu kumaştan astar ısınma için iyi de kıyafeti tutmuyor mu? Yalnız kırmızı astar kullanma fikri süpermiş. Astar rengini çalıcam haberin olsun. Güle güle ve iyi günlerde giymen dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaaa, şeyyyyy, Nurten Hanımcımmm, bişey itiraf etmek isterim, nasıl başlasam bilmem kiii... Yorumunuzu okuyunca bi anda bi aydinlanma geldi, tela, telaaa, telaaaaaaa şeklinde kaldım.. fermuar öncesi telalamk hiç aklıma gelmedi desem. Hatta sonrasında da sadece ince çift tarafli telayla yapıştırma hedefim vardi, kumas kalın nasılsa yapismaz, dikis cekerim fermuar kenarından dedim ve hiçbir şekilde telalamadim ben.. Ve evet çok haklısınızm telasizliktan esnemiş:(((( Şimdi herşey netleşti, ama sanırım biraz geç oldu. Çok teşekkür ederim uyariniz için, bir daha böyle bir hata yapmam kesinlikle:)

      Sil
    2. A bi de astar meselesi var, tutmuyor cok ama, etek kısmındaki dikiş yerleri kalin durdu, etek kısmını söküp serbest bırakacam. Kırmızıyı beğenmene çok sevindim, ben de sevdim çünkü:))

      Sil
  6. Bu etkinlikler motive edici oluyor, güzel üretimler çıkıyor ortaya.Aynı modelin çeşitli kumaş, renk, desen, beden versiyonlarını görmek zevkli oluyor.
    Sizin kaban da çok şık görünüyor, siyah- kırmızı uyumu çok çarpıcı. Tela konusuna üzüldüm ama olsun, böyle böyle öğreniliyor. Ben de yapa yapa öğreniyorum, bir de çok farklı konulara merak sarıyorum :)) Her işin ayrı tekniği, özelliği var. Emeklilik sonrası iyi geliyor, yoğun çalışmaya alışmış kafamı meşgul etmeye iyi geliyor :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, beğenmenize sevindim :)
      Motivasyon konusuna şiddetle katılıyorum, etkinlik olmasa bu kabanı ancak seneye kış giyerdim ben :) Tela konusunda ben de feci üzgünüm, ama dediğiniz gibi, deneme yanılma en güzel öğrenim tekniği :)
      Emeklisiniz demek, ne güzeeel, çok kıskanıyorum emeklileri :(

      Sil
    2. Darısı sizin başınıza olsun! Dilerim siz de zamanı gelince emekli olur, sağlıkla uzun yıllar tadını çıkarırsınız.

      Sil
  7. Aaaa ben bu modelini kaçırmışım :( ne iyi etmişin bitirmekle astarınında sıcacık bir kumaştan olması da iyi fikir sağlıcakla giyesin şekerlik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim, bu haftasonu tekrar elden geçirecem kendisini ;)

      Sil
  8. Kaban harika olmuş. Bende mümkün olduğu kadar farklı renkte astar kullanıyorum. Daha hoş ve sevimli oluyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Etkinlik etkisi ya da mankenin sizdeki etkisi mi bilmiyorum, ama gerçekten zor bir çalışma başarıyla sonuçlanmış ellerinize sağlık. Güzel günlerde giyilsin. Manken alma işini ben de tamamladım. Uzun süredir ertelediğim birşeydi ve indirim haberi beni de tetikledi. Siz de güzel günlerde kullanın. Kırmızı astar süper fikir çok şık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. instagramda takip ediyorum sizi, orda görmüştüm sizin de indirime kayıtsız kalamadığınızı :)) Güzel günlerde kullanalım her ikimiz de :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar