#wardrobebuilder'da Mart ayı: Kot ve T-shirt

Veee karşınızda ilk kot denemem!! 
İkinci denemeyi yapar mıyım emin değilim. Ama detaylarıyla uğraşırken çok eğlendim. Minik çakmak cebi, arka cepler (hatta arka ceplere dekoratif dikiş de yapacaktım ama unutmuşum), kemer britleri, arkasındaki üçgenimsi parça, hepsini çok eğlenerek yaptım :)
Ama ne zamanki arkayı önü birleştirdim, işte macera o noktada başladı. 

Öncelikle "hadi bir de kot dikeyim" diyerek başlamadım bu parçaya. Sene boyunca sürecek olan #wardrobebuilder etkinliğinin bu ayki konusu "Kot ve T-shirt". Aslında "Jeans and T-Shirts" olan başlığı ben kot pantolon olarak yorumlamamıştım. Jean diyince kot, yani ister kot etek, ister kot pantolon olur gibi düşünmüştüm. Hatta siyah kot kumaşım vardı küçük bir parça, salopet dikerim diye planlıyordum. Fakat etkinlik sahibi @petitepassions kot dikimiyle ilgili çeşitli paylaşımlar yapmaya başlayınca anladım ki kastedilen kot pantolonmuş :))
Neden olmasın dedim, kaybedecek neyim var ki dedim, evde bir yığın kot kumaş var zaten dedim, ve başladım araştırmaya. 
Kot dikimi ile ilgili okuduğum yazıların bazılarında, eğer ilk defa deneyecekseniz likralı bir kumaşla denemeniz daha iyi olur deniyordu. Bir de kot pantolonların kalıplarının normal pantolon kalıplarından farklı olduğunu öğrendim. Yani illa ki bir kot pantolon kalıbına ihtiyacım var. Aslında bir yandan da kaşınıyorum, kendim çıkarsam kalıbı, sevdiğim bir pantolonu kullansam, istediğim modifiyeleri yapsam falan diye ama, cesaret edemedim. 
Burda'nın 2014 Mart sayısında dar kesim ve likralı kumaş öneren, kot pantolon detaylarına sahip bir kalıp buldum. Bu arada evdeki kot kumaşlar likralı değillermiş, mecbur yeni kumaş sipariş ettim. Mecburiyetten yani, yoksa normalde hiç sevmem kumaş alışverişini hiiiç !! İki tane likralı ince, bir tane de likrasız ince kot. Likralılardan siyah olanını hiç sevmedim ve ilk deneme için onu feda etmeye karar verdim. (Başta sevmememe rağmen dikerken baya bi ısındım siyah kumaşa :)) )

Önce ön cepleri ve çakmak cebini hallettim. Sonra arka üçgen. Arka cepler. 
Bu arada hatalarımdan biri, arka cepleri pantolona dikerken yeterince kenara yanaşmadan diktim. Aslında 2-3 milim boşluk kalmalıymış. 
Bu arada sanırım kotlardaki üst/süs dikişleri için daha kalın iplik kullanmak gerekiyor. İlk önce üst dikişleri kırmızı ya da yeşille yapmayı düşündüm, ama o kadar cılız durdular ki, içime sinmedi. Siyahla devam ettim. Sonra ön bacakları birleştirip fermuarı taktım. Tamamen dergideki direktifleri izledim ve maalesef korkunç oldu. Yani korkunç değil de, fermuarın üzerinde kalan kısım o kadar küçük ki, fermuar göründü görünecek şeklinde duruyor:( Bildiğim yöntemle yapsaydım çok daha iyi duracaktı eminim. 
Ardından bacak arası dikişlerini çektim. Bu arada, ön bacak birleşimleri de arka bacak birleşimleri de, dikiş sonrasında birlikte overloklanıp, bir yöne yatırılıyor, üzerinden dış dikiş çekiliyor. Bacak arası dikişlerinde de aynı yöntem uygulamacaktı, Sadece dış bacak dikişleri ayrı overloklanıp ortaya yatırılıyor. 
Fakat ben (neyse ki) bacak arası dikişlerini birlikte overloklamama rağmen üst dikiş çekmemiştim. İyi ki de çekmemişim, çünkü teğelleyip prova yapmak gibi bi alışkanlığım olmadığından, tüm dikişler çekildikten sonra ilk provayı yaptım, ve facia! Dehşet bol geldi. Sözde streç olacaktı, nerdee??!! 
Feci moralim bozuldu tabii, "nerede nerede neredeeee, ben nerde yanlış yaptımmmmm!!!" şarkısı eşliğinde evirdim çevirdim , ve en sonunda kalıbı çıkarır çıkarmaz  yapmam gereken hareketi yaptım. Mevcut dar kotumla, kalıbı karşılaştırdım, ve  hata karşımda. Bu kalıbın ağ kısmı çok geniş, bol durması normal. Muhtemelen kot (üstelik çok esnek bir kot ) kumaş için uygun değil benim kalıbım...

Teğelleyerek prova yapmamamın cezasını bir kere daha çektim böylelikle. Bacak arası dikişlerini ve overloklarını sökmem yaklaşık 1 saatimi aldı!!
Sonra, arka pantolonun ve ön pantolonun öndeki dikiş uzunluklarıyla orantılı bir biçimde toplamda 8 santimetre daralttım, ve teğelledim :))
Denediğimdem önden ve arkadan ikişer santim daha daraltırsam bu işin olacağına karar verdim,  ve diktim. Toplamda 12 santimetre kadar daralmış oldu. Bu arada daraltma miktarını paçalara indikçe azalttım, paçalar toplamda 6 santim falan daralmış oldu. 

Sonuçta kalça kısmının oturuşu fena görünmemekle birlikte bacaklarda sorun var. Aslında yapmam gereken bacakları da ön/arka  dengeli bir biçimde daraltmaktı. 
Ah, bi de 36 değil 34 beden kalıp çıkarmam gerekiyormuş, böylelikle daha az daraltmam gerekirdi. 
Ama ilk deneme için beni tatmin eden bir pantolon oldu. Giyer miyim? emin değilim, ama kot pantolon diktim mi? Diktim :)))

Bu kadar acılı bir süreçten sonra basit bir t-shirt dikmek ilaç gibi geldi :)
Bu t-shirtün kalıbı 2016 Ağustos sayısından. Dikiş okulu bölümünde dikimi çok ayrıntılı anlatmış. Tek beni zorlayan noktası, ön yaka ve bağcıkları 0,5 milimetre kalınlığında iki kat içe kıvırmak oldu. Overloğum maalesef kumaşı sevmedi, Elimdeki en ince iğneyi kullanmamam rağmen tek kat kumaşı overloklamadı. Sadece bel bandını takarken 3 kat haline gelen kumaşı overloklayabildim. 
Aynı kalıbı desenli kumaşlarla da denemek istiyorum müsait bir zamanımda.
#wardrobebuilder etkinliğinde Mart ayını da böylece bitirmiş oldum. Kotu bilemiyorum ama t-shirt'ü sık sık giyerim heralde yazın :)

Önemli Not: Bu tshirt'ün kalıbı 34 bedenden başlıyor. Ben 36 olmama rağmen kalıbı çıkartırken enini ölçtüm ve 34'ün daha uygun olacağına karar verdim, ki sanırım doğru kararmış. Zira Instagram'da gelen yorumlardan biri yakasının çok açık olduğuydu. Sonrasında Mevlüde'den gelen ikinci yaka yorumu beni dağıttı:)) "Mukaddes yenge bile bu kadarına cesaret edemez!" Bi de toparlaması da zormuş açıklığı, kalıbın ruhuna sinmiş yenge :))) Denemek isterseniz, Mevlüde'nin deyimiyle "içinizdeki Mukaddesi ortaya çıkarmak istemiyorsanız", yakayı ölçüp hesaplayıp öyle kesin bence :))

Kalıp Bilgisi:
Pantolon: Burda 2014 Mart Sayısı 115 numaralı model
T-shirt: Burda 2016 Ağustos Sayısı 125 numaralı model

Yorumlar

  1. Ben bu ayı toptan kaçırdım galiba...Yıpranmış bir kot pantolonumu tamir etmeyi planlıyordum. Olamadı. Sen güle güle giy Gökçecim yeni cicileri. Kot pantolon dikmek ayrı bir iş. Normal dikiş makinesi ile nasıl dikilir benim hiç aklım almıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm yıl sürecek bir etkinlik olduğuna göre kaçırmış sayılmazsın bence😉 Yetişirsin bidahaki ay👍 Teşekkür ederim, kotu giyince bi gülme geliyor zaten, levis'ın engineered denen bi modeli vardı hatırlar mısın, yamuk yumuk bişeydi, benim kot da onun yandan yemişi oldu😆

      Sil
    2. Hatırladım onları :)Bence kot gayet güzel, belki boyunu biraz daha kısaltırsan o kırışıklar kaybolur.Yeni giysi dikerken daraltmaya sinir oluyorum. Hem kalıp bozuluyor hem de işe yaramayan bir sürü kumaş parçası çıkıyor.Burda'nın kalıplar da hiiiç belli olmuyor. Bir bakarsın 2 beden büyük, bir bakarsın 1 beden küçük...Tebrik ediyorum seni. Bence bunun üzerine streç olmayan bir kot pantolon da dikersin sen :)

      Sil
    3. Ya aslında aklımdan geçiyor streç olmayan kotla bir deneme daha ama, dur bakalım 😉
      Bunu da dediğin gibi kısaltmayı deneyecem, olmadı şort yaparım, harika fikir, teşekkürler 👍👍

      Sil
  2. Ilk deneme icin gayet basarili bence. Ikincisi dahada guzel olacaktir da o basit tshirt dedin ya bitirdin beni Gokceee:))))
    Bende o bagciklari niyeyse hep iki kat olarak dusundum ve kalibi kumasi evirip cevirdim nereden cevrilecek diye. Birde kotu huyum var, Burda dergisinde aciklamalari okumayi sevmiyorum, hos okusamda anlamiyorum zaten:))
    Valla yakayi toparlayamadim, dugumun ustunden kucuk bir tutturma yapip cozdum olayi:)) Birde kendime dikecegim, 38 de belki o kadar dagilmaz yaka. Icimdeki Mukaddes bu ara cok uyuyor, uyandirmamak lazim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ​Fazla düşününce öyle oluyo işte, hele bir de Burda'nın açıklamalarını okursan, macera kaçınılmaz :))) Basit dedim ama tamamen tesadüf oldu benim sorunsuz dikmem bence, arada oluyo öyle, çok ender:)) Merakla bekliyorum kendine dikeceğini, bakalım Mukaddes uyanacak mı:)))

      Sil
  3. Bluz harika görünüyor yakadaki uğraşını saymazsak ama pantolon seni yıpratmış,yapı olarak sabırlıyımdır ama dikişte bunu gösteremiyorum bu konuda hayranım sana:)pantolona boll kesikler at derim yırtık haliyle eminim çok iyi olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ​Hmmm, bak kesik atmak da iyi fikir, bi kısaltayım önce, sonra kesik atarım, en olmadı tamamen kısalıp şort olacak. Teşekkür ederim, hem kesik fikrine hem beğenmene :**

      Sil
  4. İkisine de bayıldım! İlkinden sonra devamı gelir artık kotların :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ​Teşekkür ederimmmm:))) Kot tekrar dikmem diyorum ama, sanırım dayanamayıp bir deneme daha yapıcam esnemeyen bir kot kumaşla:) Yenilen pehlivan misali :))

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar