bikini diktim - ikinci bölüm


Arayı açmamalıyım diyerek , hemen ertesi gün, bikinimin altını nasıl diktiğimi yazmaya başlıyorum:

Aslında ilk başta beni en çok korkutan bölüm alt bikiniydi. Ama bir kaç deneme sonrasında, sevdiğim kalıbı da bulunca, bikini dikiminin en kolay ve keyifli kısmı haline geldi alt dikmek.

İlk denememde , bir önceki yayında bahsettiğim Burda 2009 Temmuz sayısındaki üçgen bikini altını kullandım. Fotoğrafta da göreceğiniz gibi, bağlamalı bir alt kalıbıydı. Bağlamalı istemediğim için bağlanacak kenarları dikiverdim :)

Bu ilk denememde, ağ kısmını nasıl monte edeceğimi öğrenmiş oldum. İlk başta kafam karıştı, dikişleri saklamadan dikmenin yolunu bulamadım, ama sonra google amcamız sayesinde anladım tabii :) Yan tarafa eklediğim fotoğraflar, bu montaj işlemi konusunda benim gibi kafası karışan olursa yardımcı olacaktır , çünkü internette benzer bir fotoğraf serisi bulup aydınlandım ben de :))








Bu arada fotoğraflarda görülen ilk deneme değil. Şu an üstünü nasıl yapsam diye kafa yorduğum başka bir bikini :)


Astarsız yaptığım altlarda, yan dikişleri fransız dikişiyle kapattım. Ama overlok da kullanılabilir tabii. Ben overloğun iplerini değiştirmeye üşendim, ondan fransız :)


Yeri gelmişken bu alt kalıbının bilgisini de hemen paylaşayım, megannielsen.com sitesinde, email bültenine abone olunması karşılığında bedava erişim sağlayabildiğimiz bir iççamaşırı kalıbı. Hatta adım adım dikiş aşamalarını da, benimkilerden daha anlaşılır bir fotoğraf serisiyle  paylaşmış şurada.  Bikini altı olarak da gayet başarılı bence :))

Yukarıdaki linkte, ayrıca alternatif lastiklerin nasıl monte edileceği de anlatılıyor.

İlk denememde, lastik montajım biraz acemice oldu. Biraz fazla gerdirmişim lastikleri. Bu arada benim lastik konusunda da kafam karışıktı. Elimde farklı renklerde oluklu bebe lastiği vardı biraz, neredeyse onu kullanacaktım :) @oblemkumas müdahale etti neyse ki de, yassı lastik kullandım.
0,7 mm 'lik ve 1 cm'lik iki farklı lastiğim var, her ikisi de iş gördü. Bu lastikler oldukça yumuşak. Bir de pembe 1cm'lik var elimde, onu kullanmaktı hedefim aslında ama, çok sert, kolay esnemiyor maalesef kullanamadım :(

Lastiği sadece dikiş makinası kullanarak monte edebileceğimiz gibi, overloktan da yardım alabiliriz.
Her iki seçenekte de yöntem aynı:

  • Lastiği uygun ölçüde kesiyoruz. (benim elimdekilerin esnekliği ile, 4/3 oranında kesmek başarılı sonuç verdi. Yani 40cm'lik alan için 30cm lastik kestim.)
  • Kestiğimiz lastiği kapalı bir yuvarlak yaparak dikiyoruz.
  • Yaptığımız yuvarlağı 4 eşit parçaya bölüp iğneyle işaretliyoruz
  • Lastiğin monteleneceği alanı da 4 eşit parçaya bölüp işaretliyoruz.
  • İşaretler üstüste gelecek şekilde, bikininin iç(ters) tarafına iğneleyip gerdirerek dikiyoruz ya da overlokluyoruz. (Ben overloklamayı tercih ediyorum, çünkü uygun renkli iplik kullandığımızda lastik tamamen görünmez oluyor, ve içi de çok güzel görünüyor böylece :)) )
  • Sonrasında, lastiği bir tur çevirip, yine gerdirerek üzerinden zigzag dikişle dikiyoruz, ve bittiii :))

İkinci denememde, elimdeki kumaş bir tık daha ince olduğu için, astarlamam gerekiyordu. Astar için de beyaz mayo kumaşı kullandım, ama hazır mayo ve bikinilerde kullanılan ten rengi bir astar kumaşı da var, o kumaştan bulunursa daha iyi olur tabii, o kumaş daha hızlı kuruyor muhtemelen. Nedir acaba o kumaşın adı, ya da nasıl bulabiliriz? Fikri olan aşağıya yorum bırakırsa ne güzel olur :)

Astarlı yapınca işlem daha kolay. Ağ parçasını ayrı monte etmeye gerek kalmadı. Hatta ön parçayı ağ parçasıyla birlikte kestiğim için parça ve dikiş sayısı da azaldı. Gerçi aynısından iki tane dikmiş oldum ama, olsun, yine sanki daha az parça dikmişim gibi hissettirdi :))))
Astarını ve dışını lastiklerin montajı sırasında biraraya getirdim. (Yine lastik astar tarafına dikildi tabii) Sonra lastiği bir tur içeri kıvırıp, üzerinden zigzag dikiş, oldu bitti :))

Bu arada yandaki fotoğrafa dikkatli bakıldığında, astarın bir parçasının overloktan kaçtığı görülüyor :)) Ama hiç dert değil,  lastik iç çevrilip üzerinden zigzag dikiş geçilirken, o kaçağın da icabına bakılmış oluyor ;)




Yorumlar

  1. Bu istende alninin akiyla cikmissin bravo:))
    Yakinda bende kendi bikinilerimi dikecegim galiba:)
    Gaz vermeyi birakir misin acaba??? :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık ...
      Sevgili Gökçe yine harikalar yaratmış-titiz bir çalışma örneği daha bizlere sunmuşsun.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Aaa, ben bu yorumları kaçırmışım. Bu vakte kadar beklediğin hata , hemen dikmelisin sen de, yaz bitmedi henüz ;)

      Sil
    3. Merih Hanımcımm, çok teşekkür ederim, çok mutlu oludm beğenmenize :**

      Sil
  2. Merhabalar,Blogunuzu sevdim.Takip ve izlemeye aldım.Bana da beklerim.(tariflimutfak/sibelinyemekleri).Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Süper görünüyor ben de yapacağım herhalde kalıpta da yapımda da başarıyı tutturmak için birkaç deneme yapmak gerek. bende italyan bir derginin kalıbı var onu bir deneyeceğim ilk etapta sanırom��

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar