bikini diktim, sonra bir tane daha diktim, sonra bir tane daha, daha dahaaa...



Uzun zamandır bloğumla ilgilenemiyorum, bir çok arkadaşım gibi ben de instagrama bulaştıktan sonra çok ihmal eder oldum burayı :(



Ama bu bikini maceramı yazmam şarttı. Bu sefer "acıların terzisiyim, neler çektim yine neler, pişmiş tavuğun başına gelmemiştir başıma gelenler" tarzı bir macera değil neyse ki.
Yazmak istememin temel sebebi, konuyu araştırırken fazla yerel kaynağa rastlamamış olmam. Mayo/bikini dikmek isteyenlere fikir olur yaşadıklarım, yaptıklarım belki, yazayım da dursun şuracıkta :)







Bu bikini/mayo macerası geçen sene başladı aslında. İnstagram'da mayo kumaşlarını görünce, neden olmasın dedim, bir iki parça kumaş sipariş ettim. Sonra da araştırmaya başladım, neyle dikilir nasıl dikilir diye.


Öncelikle şunu belirteyim, overlok makinası şart değil. İlk denemelerimi normal dikiş makinasıyla yaptım, gayet giyilebilir bikinilerim oldu. Sonuncularda overloğumu kullandım, tek etkisi, içinin daha güzel görünmesi oldu.




Yani bikini/mayo dikmek için ihtiyacımız olanlar sadece ;

-     zigzag dikiş yapabilen dikiş makinesi
-     jarse/penye iğnesi
-     mayo kumaşı
-     polyester iplik
-     bir miktar yassı lastik.

Aaa, tabi bir de kalıp lazım :) Ya da kalıp çıkarabileceğiniz bir bikini :)



Ben ilk denememi Burda 2009 Temmuz sayısındaki üçgen bikini ile yaptım. Kullandığım cart pembe renkli kumaşın esnekliği yüksek olduğu için, sonuç gayet başarılıydı. Fakat bu kalıbı kullanacak olanlara tavsiyem, esnekliği yüksek kumaş kullanmaları. Aynı kalıpla denediğim ikinci kumaş daha az esniyordu ve ilki kadar rahat olamadı.

İlk denememde polyester ip kullanmıştım, ikincisinde acaba dedim, bunun yerine hayalet ip kullansam daha hoş olmaz mı, rengi tuttu tutmadı olayı da olmaz, hem daha sağlam olur. Ve denedim tabii ki :) Görüntü aklımdaki kadar görünmez değil ama idare eder. Fakat tenimle temas eden yerler, özellikle sağlamlaştırma dikişi yaptığım noktalar, ara ara rahatsız ediyor beni. O yüzden hayalet ipi tekrar kullanmam sanırım.

Yine ilk denememde yaptığım hatalardan biri lastik gerginliği oldu. Bikini altının paçalarına diktiğim lastiği o kadar gerdirmişim ki, üzerime giydiğimde sıkıntı yok ama giyilmemiş hali eciş bücüş ve çok komik duruyor :))

Diktiğim iki bikiniden sonra, tamam dedim, bundan sonra kendi bikinimi de kendim dikerim, bi bu eksik kalmıştı ya :))
Sonra İnstagram'dan biiir sürü mayo kumaşı edindim. @oblemkumas  mayo kumaşı konusunda özellikle bu yaz ihya etti beni :)) Aldım da aldım, yığdım da yığdım! Pişman mıyım, assslaaaa :))))
Çünkü üçüncü bikinim, gerçekten süper rahat birşey oldu.. Benzerleri de yolda..



Üçgen bikinide
-     Pensleri kapattım.
-     Boyun askılarını üçgen parçalara tutturdum.
-     Üçgen parçaların yan kenarlarını içe kıvırıp zigzag diktim. (Aslında dergide anlatılan, üçgen bikini kenarlarına da lastik geçirmek ama ben yapmadım, sonradan farkettim zaten bu lastik olayını:)))
-     Sırt bağcıklarını da dergi ayrı ayrı hazırlatıyor ama ben onları da tek parça biyemsi birşey yaptım :) Kim uğraşıcak üç ayrı parçayla :)))



Üçüncü denemem için, üçgen kalıbımdan vazgeçtim. Fakat elimde alternatif kalıp da yok (o zaman yoktu yani, şimdi bir iki kalıp daha buldum). Eee, noolcak, mecbur göğüs kısmı oturan bir kalıp bulup modifiye edicem :)

2002 Kasım Burda'sında bir kombinezon buldum.Sadece göğüs kısmını kullanıp, geri kalanı iplerle tutturacaktım.  Bu arada bu kumaşım daha önce diktiklerime göre bir tık daha ince olduğundan astar şart oldu. Kumaş bol olduğu için aynı kumaştan astar yaptım.



Overlok kullanmadan dikiş makinesinde hem astar hem üst parçaları birleştirdim (benim makinemin esnek dikiş seçeneği var, onu kullandım, ama zigzag da iş görür muhtemelen)
Bir vakitler straplez elbise dikmek gibi bir projem vardı, o amaçla aldığım balenlerden birer parça yanlara monte ettim (sırttan iplerle bağlayınca şekli bozulmasın diye). Bu balenlerin üzerinden dikiş geçilebiliyor, astarla yüzünün arasında olduğu için hiç rahatsızlık da vermiyor, (ama tabi uçlarını sivri bırakmadım, yuvarlak kestim).



Uzuun bir de şerit hazırladım, ki işin en yorucu kısmı bu şeridi tersine çevirmekti diyebilirim, yanlış hatırlamıyorsam 2 metre falandı şerit çünkü :)))



Veee parçalar birleştikten sonra ilk prova hüsranla sonuçlandı. Bir kere önü çok açık oldu, hiç hoş durmuyor, hatta hoşluğunu bırak, hiç durmuyor :D:D:D Ama tabi bende çare bitmez :) Hemen ön parçaları birbirinden ayırıp, üstüste bindirdim, ve ta taaaam, işte bu kadar, kumaşın deseni de o üstüste binme durumuna çok hoş bir şekilde eşlik edince, değmeyin keyfime :)



Fakat bir minnak problem daha var: önlerin duruşu iyi ama arkaya doğru gittikçe o kalınlık çok saçma duruyor. (bu arada alt kısmına biyemsi birşey yaptım, detay fotoğraflarda görebilirsiniz.)
O biyemsiyi sökmeden bana huzur yok :( Sökmek de ayrı eziyet oldu ama uğraştığıma değdi. yanların yüksekliğini 2-3 santimetre kadar azalttım, (önde sıfırlanacak şekilde). Ve nihayet istediğim bikini üstüne kavuştum :)

Tabi üstle olay bitmiyor, bu bikiniye bir de alt lazım.. Onu da bir sonraki yayına bırakıyorum, umarım arayı fazla açmadan yazabilirim, en kısa zamanda görüşmek üzere :)


Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ☺️ ben niye geç gördüm bu yorumları bilemedim, kusura bakma geç teşekkür için ❤️

      Sil
  2. hepsi birbirinden şahane olmuş.. bayıldımmmm... elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkür, sevindim beğenmenize 😊💕

      Sil
  3. Ben bu yazıları çok geç farkettim. Çok hoş olmuşlar Gökçe. Güle güle giy. Mayo kumaşını da modelleri de çok beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Özgee :):) Ben de yorumları çok geç farkediyorum, bloggerda bi tuhaflık var, eskiden mail gelirdi yorum var diye, bir süredir gelmiyor :(

      Sil
  4. Merhaba kumaş türü nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, geç oldu cevap farketmemişim ben bu yorumları.
      Kumaşlarımı instagramda kumaş satan sayfalardan alıyorum. Satıcılar mayo için olup olmayacağını belirtiyor zaten. ben tüm mayoluk kumaşlarımı oblemkumas 'dan almıştım

      Sil
  5. Kumaş
    Kumaş Bulamıyorum nereden aldınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, geç oldu cevap farketmemişim ben bu yorumları.
      Kumaşlarımı instagramda kumaş satan sayfalardan alıyorum. Satıcılar mayo için olup olmayacağını belirtiyor zaten. ben tüm mayoluk kumaşlarımı oblemkumas 'dan almıştım

      Sil
  6. Merhaba kumaşı nerden aldınız acaba İnternetten de araıdm bulamadim bir türlü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, geç oldu cevap farketmemişim ben bu yorumları.
      Kumaşlarımı instagramda kumaş satan sayfalardan alıyorum. Satıcılar mayo için olup olmayacağını belirtiyor zaten. ben tüm mayoluk kumaşlarımı oblemkumas 'dan almıştım

      Sil
  7. Kumaşı n3rden aldınız

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar, yorumumu görür müsünüz bilemiyorum ama bol gelen bikini altları evde daraltllabilir mi acaba? Evetse nasıl olur

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar