overlokla imtihanım

Bu overlok zımbırtısını aldım ama, bazen binbir pişman oluyorum. Sanırım sorun bende. Kullanım klavuzunu bin defa okudum. Herşeyi kuralına uygun yapıyorum. Daha ne istiyorsun benden overlok!
Geçen akşam pencereden fırlatma hissi geldi yine. Penye dikecem diye bir heves oturdum. Hızla kestim, aynı hızla da dikecem sözde .. Nerdeee. Sürekli iplik kopuyor. Her kopuşta, tüüüm iplikler yeni baştan çıkartılıp sırasıyla tekrar takılıyor.  En sonunda, "yetti beaaa" nidalarıyla kapattım makineyi, geçtim minnak tontiş singer promisimin başına. Jarse iğnesi almıştım bir vakitler, onu taktım, cayır cayır diktim geçtim. O ne yaa, overlok beyin keyfi gelecek, ayarını bulacak da iplik koparmayacak. Pıhhh, hiç çekemem..
Penyeyi dikiş makinesiyle hallettikten sonra, ertesi gün dayanamayıp oturdum başına overloğun yine.  
Bu sefer bir güzel tuttu ayar ki sorma. Yine kendime notlar şeklinde madde madde yazıcam dikkat etmem gerekenleri:
  1. Makineyi sarsıntısız bir masanın üzerinde çalıştırmak lazım, üçüncü haftada lüperlerin eğrilmesini ben buna bağlıyorum şahsen.
  2. Kumaşı arkadan çekiştirmemek lazım, ki tamirci amca ısrarla bunu yapmış olduğumu iddia etti. Ama bence sorunun yarısı buysa, diğer yarısı da ilk maddeydi. Evet bi parça zorlamış olabilirim ama sadece bi parçacık..
  3. İplikler kesinlikle çekerek koparılmayacak, makasın her daim yanında olacak.
  4. İplik kopması durumunda (ki illa ki kopacak!!!), bütün iplikler çıkarılacak, makinenin iç kapağında anlatıldığı şekilde ve sırada tekrar geçirilecek iğne ve lüperlerden. Doğru sıralama üst lüper-alt lüper-iğne şeklinde olmalı. İplikleri çıkarmaya üşenmemek lazım!!
  5. İplikleri geçirme işlemi sırasına (klavuzda yazmıyor ama, ben öyle yapıyorum) tüm gerilim ayarlarını sıfırlıyorum. İplikler bobinlerden hiç zorlanmadan gelsin ki, noolur noolmaz, ani bir hareket yapar ipi çekerim, lüperim eğrilir sonra :)
  6. İplikler geçtikten sonra,yine gerilim ayarları sıfırken, sol elle ipliklere hafif, ama çook hafif bir gerilim uygularken(hatta gerilim de demiyim de, iplikler kaçmasın diye tutmak dersem daha doğru), volanı kendime doğru 5-6 kere çeviriyorum, ki ilk düğüm atılsın. Ayak yukarıda bu arada.
  7. Ayağı aşağı indirip, gerilim ayarlarını 2-3-3 yapıp, yine sol elle iplikleri tutarken, pedala basıp çalıştırıyoruz overlok paşayı. Teorik olarak bu noktada zincir çıkarıyor olması gerekiyor, ama paşanın keyfine bağlı olarak bu davranış biçimi değişebiliyor.
  8. Eğer iyi günündeyse ve zincir başarıyla oluştuysa, hemen bir test kumaşına deneme yapıyoruz.
  9. Ve gerilim ayarlarıyla oynayarak, istediğimiz modu bulana kadar test kumaşıyla takılıyoruz.
Yazarken ne güzel de, iş uygulamaya gelince, nerde neyi atlıyorum, neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum, ama illa ki bi sıkıntı çıkıyor.  10 dakikalık iş, oluyor 1 saat. Bu arada artan sinir katsayım da cabası..
Biraz daha debeleneyim, baktım olmuyor, bayandan temiz bakımlı şeklinde koyarım ilanı, olur biter :)

Yorumlar

  1. Hahahhahaha sen bunu anlatirken ben singer dikis makinami gordum:)) birsey dikerken omuzlari dikiyor, yanlari dikiyor, kollara gelince olurumde dikmem diyor, ha bire ip kopariyor. Kapatip birakiyorum bir gun dinleniyor ertesi gun sanki o aksiligi yapan kendisi degil sakir sakir dikiyor.:) Anatomileri bozuk bunlarin:) Neyseki sanayi makinasi aldimda, simdi ne zaman ona sisim dusse nazlanmadan dikiyor. Coookkkk kolay gelsin diyorum,Singer kullaniyorsan sinirler saglam olacak:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok walla, sinir falan kalmadı bende, derledim topladım, masanın altına yerleştirdim onu, gözüme görünmesin diye, bi süre cezalı kendisi!!

      Sil
    2. Bende 1 yıldır bu sorunu singer overlokta yasiyorum, overlok makinem 2 sene oldu alalı yeni makina, fakat tam dikicem biraz dikiyorum hooop A iğnesi ip koparıyor sürekli, 1 saatlik işim 1 gun overlok mak.ignesine ip takmakla geçiyor vaktim, sinirler tabiki tavan, bazen pes edip bırakıyorum ama işim yarim kaliyor, ertesi gün hooop ayni sekilde yine uğraş birsey dikemiyorum ve suan cildirmis vaziyetteyim, ayni sorunla suan ugrasip duruyorum, izlemedigim video, okumadigim yazi kalmadi arastiriyorum belki bilen yapan ayni sorunu yasayan vardir diye siz ciktiniz karsima, demekki bir ben degilmisim bu sorunu yasayan ve bir cok insan bu sorunlari yasiyormus, yoruldum bu overlokta uğraşmaktan 😬😬😬😬

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Ahahaha, tam da yeni bir overlok yazısı yayınlamaya hazırlanırken yorumunuz geldi, bu yazıya link vermeyi de hatırlamış oldum sayenizde, teşekkürler :))
      Çok çektim evet :D:D En sonunda pfaff coverlock aldım kendime, şimdi çok mutluyum :))

      Sil
    2. Merhaba Gökçe hanım singer overlok makinanın artık derdi çekilmiyor😫 ben sanayi overlok makinasi almak istiyorum ama Nasıl olur bilmiyorum siz aldığınız pfaff overlok makinasından memnunmusunuz

      Sil
  3. Bende yakinda ayni isi yapicam singeri firlatip aticam phaff alicam makinede oyle yaptim siraoverlokta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 🤣🤣🤣 çok iyi anlıyorum sizi, umarım değiştirirsiniz biran önce 👍👍

      Sil
  4. Merhaba overlok makine arkasına ip topluyor kumaşı ağzına verdiğimde almıyor ilgine sıkıldım bunaldım Ne yapmam gerekiyor bilen var mı

    YanıtlaSil
  5. Merhaba yardım edin lütfen benim ovelok makinam toyoto Normal dikiyorkumaşı dikmiyor sürekli üst volan kırıyor

    YanıtlaSil
  6. Singer değil Çığlık;) Allahim yalniz değilmişim.Ben de overlok alinca temiz ve hizli isler cikaracagim diye sevinmistim.Ne araştırmalar yaptim,ne uğraşlar verdim ama bir turlu verim alamadim bu Singer overloktan.Surekli ip kesiyor,igneden ip cikiyor,nasil oluyor da her defasinda bir sorun cikiyor anlamiyorum.Para verdim kullanayim diye sabrediyorum,fakat yakinda benzin dokup yakabilirim🫣


    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar